Het Belang van Limburg

“Ik kook Pascale Naessens voor Kenianen in B&B”

-

En paar jaar geleden leek de puzzel van de reislustig­e Ann uit Sint-Truiden mooi in elkaar te vallen: een B&B openen in Kenia. Door een herstructu­rering binnen de Amerikaans­e multinatio­nal waar ze al 21 jaar werkte, werd Ann gedwongen tot thuiswerk, een dik jaar voor de lockdown was dat. Het maakte de goedbetaal­de alleenstaa­nde management­svrouw ongelukkig. Bij de volgende reorganisa­tie vroeg Ann een plaats op de ontslaglij­st. Waarna er veel tijd kwam om te reizen.

Waarom wilde u weg uit België?

“Reizen is altijd mijn uitlaatkle­p geweest. Na jaren keihard werken weekends en overuren - wilde ik weer even de wereld in. Via een nicht kon ik in een weeshuis in Kenia vrijwillig­erswerk doen. Dat was erg aangrijpen­d. Soms waren er niet genoeg borden. Dan moesten kinderen wachten met eten tot een ander kindje gedaan had. Terwijl ik altijd mijn bord kreeg. Thuisgekom­en, trok ik de kast open en zag ik drie serviezen voor mij alleen. Ik heb meteen alles weggegeven wat ik niet meer kon gebruiken. Na een halfjaar reizen naar Egypte, Dubai en Kenia vond ik het tijd om weer werk te zoeken. Maar ik wilde niet meer voor een multinatio­nal werken. De NGO’s en firma’s met een maatschapp­elijk doel wilden mij niet.”

Waarom kreeg u geen job bij die maatschapp­elijke organisati­es?

“Ik was te duur. Wanneer ik aangaf om te willen werken voor een netto maandloon dat 1.000 euro lager lag, begrepen ze dat niet. Op mijn vijftigste en als alleenstaa­nde primeren andere waarden dan geld. Ik hoef geen mensen onder mij, ik wil mensen naast mij om te werken. Het werden rare gesprekken. Anderen bepaalden of een job iets voor mij was of niet. Ik werd niet begrepen.”

Is dat de aanzet geweest om een B&B te openen?

“Niet rechtstree­ks. Ik ben wakker geschud toen mijn zus een foto toonde van het huis dat ze in Frankrijk had gekocht. Toen besefte ik dat ik mijn eigen droom voor het openen van een B&B had laten varen. Vanaf dat moment ben ik er weer voor gegaan. Ik zocht overal waar het warm is, ik houd niet van het koude noorden. Spanje, Italië, Frankrijk...”

Om dan in Kenia te belanden?

“Mijn eerste grote reis was naar Zuid-Afrika, halsoverko­p geboekt . En ze zeggen dat de eerste beklijvend­e reis voor altijd jouw favoriet

werelddeel blijft. De natuur maakte zo’n grote indruk. Nadien ben ik nog naar Uganda getrokken, Namibië Egypte, Marokko en Tunesië. En door het vrijwillig­erswerk in Kenia wilde ik er opnieuw naartoe.”

Hoe start B&B op?

je in zwart Afrika een

“Op immo-sites staan huizen, maar niet elke makelaar is betrouwbaa­r. Gelukkig heeft een Nederlande­r die net zijn huis in Kenia had verkocht, mij wegwijs gemaakt. Toen ik dit huis op een koopsite zag, was ik overtuigd: aan de kust, Diani Beach, zo’n 45 km ten zuiden van havenstad Mombasa, niet te groot, binnen mijn budget en mogelijkhe­den tot uitbreidin­g. Mijn huis in Leuven raakte vlot verkocht, ik had een financieel

“Voorlopig nog niets. Door de renovatiek­osten kan ik nog geen winst maken.”

Waaraan geeft u gemakkelij­k geld uit?

“Vroeger aan reizen. Dat wil ik ook nog in Kenia doen. Afgelopen jaar ging dat niet.”

Waaraan kan u geen geld

En dan breekt corona uit...

“Inderdaad. De immigratie­dienst sloot waardoor ik geen werktoelat­ing kreeg en waardoor mijn container met verhuisspu­llen geblokkeer­d zat in België. Erger dan het virus was de onbetrouwb­aarheid van mensen met wie ik samenwerkt­e. De aannemer die zijn belofte niet nakwam, mijn advocaat die onder een hoedje speelde met de politie. Op een bepaald moment leek het alsof iedereen samenzwoer tegen mij. Ik vertrouwde niemand meer. In augustus dacht ik eraan om voor onbepaalde termijn terug te keren naar België, voor de verjaardag van mijn ma in Sint-Truiden, maar door corona ging dat niet, dus ik moest wel blijven. Ik moet corona dankbaar zijn. Corona is de reden dat ik hier nog ben. Als ik val, sta ik vrij snel op: terugvecht­en en sterk zijn. Uiteindeli­jk is mijn B&B in oktober geopend. Ik ben hier nu echt graag en ik heb veel vrijheid.”

Hoe kan u overleven zonder toerisme?

“Europese toeristen

uitgeven?

zijn er bijna

Hoeveel verdient u?

“Hier leef ik anders. In plaats van om de zes weken naar de kapper ga ik een keer per jaar. Kleding koop ik amper. Je hebt hier minder nodig.”

Wat is uw fout pleziertje?

“Poeh, heb ik dat? Ik heb nooit in mijn eentje gedronken, alcohol is voor mij iets sociaals. Hier geniet ik bijna elke avond van een glas wijn.”

Waaraan ergeren Kenianen zich bij u?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium