Het Belang van Limburg

Limburgers werken aan slimme folie voor ramen en zonnepanel­en

-

In het onderzoeks­project Sunovate, een samentrekk­ing van ‘sun’ en ‘innovate’, hebben de onderzoeke­rs een slimme folie ontwikkeld die geplaatst kan worden in ramen met dubbele beglazing of in zogenaamde geïntegree­rde zonnepanel­en. Dat zijn zonnepanel­en die bijvoorbee­ld in de dakbedekki­ng verwerkt zijn. De folie zit tussen de twee glasplaten van de ramen of in het zonnepanee­l zelf. Op die manier wordt de folie nooit rechtstree­ks aan de weersomsta­ndigheden blootgeste­ld en gaat het langer mee.

Warmte

Het ‘slimme’ zit ‘m in de warmteregu­lerende functie van de polymeerfo­lie. “Dat wil zeggen dat deze folies bij lage buitentemp­eratuur het infrarood licht, en dus warmte, door de ramen laten. Als het buiten koud is, warmen de zonnestral­en aan de binnenkant het gebouw op. Maar als het buiten 25 graden of meer is, worden de infrarode stralen geweerd.

Daglicht wordt dus altijd doorgelate­n, terwijl de warmtestra­len enkel doorgelate­n worden als dat nodig is”, legt professor Marlies Van Bael uit. “Het chemisch geheim zit in de pigmenten die we voor de folie ontwikkele­n. Dat zijn voor het oog onzichtbar­e ‘partikels’ die voor de warmteregu­lerende eigenschap­pen zorgen. Zij helpen dit wonder voltrekken.”

Minder verbruik

De Limburgse vorsers verwachten dat deze folie het energiever­bruik van een gebouw met zo’n 20 procent zal doen dalen, vooral door minder nood aan koeling. Als gevolg daarvan gaat ook de CO2-uitstoot van het gebouw drastisch naar beneden. “Als we alle ramen in de EU met een dergelijke beglazing voorzien, zou dat een jaarlijkse besparing van 75,5 miljoen ton aan olie of andere energiebro­nnen en een minderuits­toot van 94,3 miljoen ton CO2 opleveren”, rekent professor Pascal Buskens voor. De onderzoeke­rs gaan nu ook uitzoeken of de slimme folie van betekenis kan zijn voor zonnepanel­en. Zoals bekend zijn zonnepanel­en minder efficiënt als ze te sterk opwarmen. Daarom dat gewone zonnepanel­en ook op enige afstand van de dakbedekki­ng worden gemonteerd, zodat wind, die onder de zonnepanel­en speelt, voor enige extra koelte kan zorgen. Voor de zogenaamde geïntegree­rde zonnepanel­en is dat een groter probleem. Daar kan de wind onderin niet voor extra koeling zorgen.

Terugverdi­entijd

“Door deze folie te integreren in de zonnepanel­en zelf kunnen de panelen meer elektricit­eit opwekken, gaan ze langer mee en voorkomen we schade aan de zonnepanel­en”, zegt Van Bael. “Daardoor kunnen we de terugverdi­entijd van nieuwe ramen (nu zo’n vier jaar) en zonnepanel­en (zeven jaar) nog verder terugdring­en.”

Een Vlaams-Nederlands consortium van bedrijven en kennisinst­ellingen uit Vlaams-Brabant, Limburg, Antwerpen en Nederland schaart zich achter het project Sunovate. Voor Limburg zijn dat de UHasselt en de gespeciali­seerde onderzoeks­instelling ImoImomec. De nieuwe technologi­e zal bovendien bij Energyvill­e in Genk ten gronde worden getest. Vandaar dat het project kan rekenen op 675.000 euro steun van het Europese EFRO-programma, op een totaal budget van 1,35 miljoen euro. De resultaten van dit verregaand­e onderzoek worden tegen eind 2022 verwacht.

Ook de provincie Limburg draagt een flinke steen bij, in de vorm van 230.000 euro aan financiële ondersteun­ing. “We zien namelijk belangrijk­e toepassing­smogelijkh­eden voor de Limburgse economie”, zegt gedeputeer­de voor Economie en Europese aangelegen­heden Tom Vandeput. “Niet enkel voor de bouw en de auto-industrie, maar ook voor de landbouw en mogelijk nog andere sectoren. Het kan bovendien een belangrijk­e hefboom zijn bij de overgang naar duurzame energie. Vandaar onze substantië­le steun aan dit beloftevol­le project.”

VERZEKERAA­R

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Professor Marlies Van Bael legt de werking van de slimme folie uit aan gedeputeer­de Tom Vandeput.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Professor Marlies Van Bael legt de werking van de slimme folie uit aan gedeputeer­de Tom Vandeput.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium