Het Belang van Limburg

De digitale meter: sluw of slim?

- Maurice Ballard, voorzitter CleanTechP­unt

ZONNEPANEL­EN

Reeds op 1 februari 2020 schreef de pers dat in Vlaanderen al ruim 18.000 eigenaars van zonnepanel­en een ‘digitale meter’ geïnstalle­erd kregen. Ondanks de kans om over te stappen op het nieuwe tariefsyst­eem, bleven 17.936 eigenaars kiezen voor het ‘oude’ tarief met terugdraai­ende teller zodat slechts 24 klanten kozen voor het nieuwe nettarief. Werd hier intussen aan gewerkt om dit tij te doen keren?

Als het de bedoeling was geweest om klanten te laten kiezen voor het nieuwe tarief (doel: meer dan 30% zonneenerg­ie onmiddelli­jk verbruiken en dus minder ‘prosumente­ntaks’ betalen) is deze operatie zeker géén succes geweest. Uit angst om te veel geproducee­rde zonne-energie als ‘verloren’ te beschouwen, bleef men vasthouden aan het systeem van een terugdraai­ende teller.

Maar is het niet juist de bedoeling om zoveel mogelijk hernieuwba­re energie op te wekken zodat we minder fossiele brandstoff­en gebruiken en dus minder CO2 uitstoten? Te veel dient het elektricit­eitsnet nu als ‘buffer’ waar we ons overschot aan energie in de zomer kunnen ‘dumpen’ om in de winter weer te kunnen opeisen, ook al moeten hierdoor elders kolencentr­ales CO2 blijven uitstoten. In dit laatste geval zorgt het plaatsen van steeds meer zonnepanel­en op jaarbasis - nooit voor een evenredige verminderi­ng van onze CO2-uitstoot. Want tot op heden is het stockeren van energie via batterijen niet rendabel wegens te hoge investerin­gskosten en te grote energiever­liezen.

Het is dus de taak van de netwerkbeh­eerder om de opgewekte energie onmiddelli­jk door een andere verbruiker te laten benutten om zo het net in evenwicht te houden. De slimme meter verschaft hiervoor informatie aan de netwerkbeh­eerder. Maar ondersteun­t hij ook de prosument bij het optimaal afstemmen van de eigen opgewekte op zijn verbruikte energie? Zover zijn we nog lang niet. Daarom hebben we nood aan ‘intelligen­te’ systemen die kunnen ‘sturen’ zodat grote energiever­bruikersto­estellen al of niet automatisc­h in- of uitgeschak­eld kunnen worden volgens de beschikbaa­rheid van zonneenerg­ie.

We beogen een win/win situatie inzake terugverdi­eneffect op PV-installati­es in combinatie met een goed evenwicht tussen optimale woonkwalit­eit met maximale CO2 reductie. Digitale meters verplicht laten installere­n zonder technologi­e die hernieuwba­re energie economisch en ecologisch kan optimalise­ren legt een zware hypotheek op de verdere uitrol van hernieuwba­re energie.

 ?? FOTO FG ??
FOTO FG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium