Het Belang van Limburg

Jeugd grijpt kans op Sclessin

-

“Voor mij zijn er geen jongeren”, zei Mbaye Leye toen hij werd voorgestel­d. “Of je nu 16 of 37 bent, als je goed bent, dan zal je spelen.” Het leek voor een beginnend trainer niet aangewezen om bij een club in crisis de kaart van de jeugd te trekken, maar de Senegalees deed het toch én met succes. Siquet (18) en Balikwisha (19) grijpen volop hun kans bij de Rouches.

“Hugo en Michel-Ange zijn jongens met een verschille­nd karakter”, zegt Joost Hendrickx, coördinato­r van de U18 tot en met de U21. “Wat ze gemeenscha­ppelijk hebben, is dat ze heel leergierig zijn. Het zijn gasten die willen werken en die conditione­el heel sterk zijn. Dingen waar we op de SL16 Football Campus op focussen.”

In Youth We Trust op zijn Standards dus, al benadrukt Hendrickx dat de twee youngsters technisch uitstekend onderlegd zijn. “Ze hebben goede voetjes en raken niet in paniek als ze de bal krijgen.”

Speelvogel

De jonge Balikwisha geldt al jaren als een van de grootste talenten van de jeugdoplei­ding. “MichelAnge is een puur talent. Samen met zijn oudere broer William maakte hij in 2014 de overstap van Anderlecht. Hij moest alleen werken aan zijn statistiek­en en dat heeft hij zeker gedaan. Op twee derde van de competitie zit hij aan vijf goals, waarmee hij medeclubto­pschutter is.”

Het beste bewijs voor Balikwisha’s gevonden drang naar doelpunten is zijn ‘gestolen’ treffer van vorige week tegen KV Mechelen. Vlak voor de doellijn gaf hij een schot van Amallah nog een extra zetje. “Ik heb geen sorry gezegd”, zei Balikwisha daarover. “Eerst vroeg Selim ‘Waarom pik je mijn goal?’, maar na het bekijken van de beelden vond hij dat ik het goed had gedaan, omdat er nog een verdediger in de buurt was. Gelukkig stond ik geen buitenspel”, voegde de vleugelspi­ts daar lachend aan toe. Hendrickx: “Het is inderdaad een beetje een speelvogel, maar in de goede zin van het woord, een jongen die altijd lacht en goedgezind is.”

Sonck als fan

Siquet, het neefje van ex-prof Thierry Siquet, moest het eerder hebben van zijn mentalitei­t. “Hugo is iemand met drive, wil en focus”, zegt Hendrickx. “Hij speelt al sinds zijn negende bij Standard en heeft altijd de eerste ploeg voor ogen gehad. Het is iemand die zich door niets of niemand van de wijs laat brengen. Hij is voor zijn leeftijd ook al redelijk volwassen. Op dat vlak is hij iets verder dan Damjan Pavlovic.” Nochtans zat het niet altijd mee voor de rechtsback, wiens pad wat weg heeft van dat van Arnaud Bodart. “Hugo heeft vorig jaar een paar kleine blessures gehad en kende een terugval. Wesley Sonck (bondscoach België U18, nvdr.) is hem wel blijven volgen. Hugo heeft een kleine operatie gehad en was daardoor in het begin van het seizoen vijf weken out. Hij maakte zijn debuut in de Europa Leaguematc­h tegen Poznan, maar was toen fysiek nog niet 100 procent. Nu is hij dat wel. Men heeft er

Dit keer geen 5-5, maar een droge 0-0. Nieuwkomer Gano startte in de basis.

BEERSCHOT: Vanhamel (7) – Dom (6), Prychynenk­o (5), Frans (6), Van den Bergh (6), Bourdin (6) – Sanusi (6), Coulibaly (5), Pietermaat (6)– Eleke (5), Holzhauser (7). KORTRIJK: Ilic (6), Dewaele (6), Sainsbury (5), Rougeaux (5), Derijck (7), Palaversa (6), Makarenko (6), Jonckheere (6), Chevalier (5), Gano (6), Selemani (7). VERVANGING­EN: 62’ Eleke door Tissoudali (5), 74’ Chevalier door Stojanovic (4), 75’ Bourdin door Vorogovsky (6), 81’ Gano door Badamosi (-), 83’ Holzhauser door Brogno, 89’ Palaversa door Ocansey (-).

GELE KAARTEN: 13’ Prychynenk­o, 42’ Derijck, 52’ Palaversa SCHEIDSREC­HTER: Boterberg (7). goed aan gedaan om na Poznan de tijd met hem te nemen.” Dat er op Sclessin weer talent doorbreekt, schept voldoening bij de opleiders. Zij constatere­n ook dat er stilaan meer Standard-spelers de nationale jeugdelfta­llen halen. “Dat is een tijdje moeilijker geweest”, geeft Hendrickx toe. “Bodart is bijvoorbee­ld nooit geselectee­rd geweest. Michel-Ange en Hugo wel een paar keer. Wat nu voor die twee? Bevestigen is altijd het moeilijkst­e. Ze hebben getoond dat ze meekunnen en soms een meerwaarde kunnen zijn. Ze moeten ervoor zorgen dat ze volgend jaar ook steeds bij de achttien horen. Niet evident, maar de drive is er.”

BEERSCHOT KORTRIJK 0-0

 ?? FOTO BELGA ?? Hugo Siquet.
FOTO BELGA Hugo Siquet.
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Michel-Ange Balikwisha.
FOTO ISOSPORT Michel-Ange Balikwisha.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium