Het Belang van Limburg

Paulus lonkt naar officieel debuut bij Duivels en EK

- Jo Trekels

FUTSAL VANAVOND 20.00U: BELGIË FINLAND (EK-KWALIFICAT­IE) In Luik openen de Futsal Red Devils vandaag tegen Finland de jacht op een ticket voor het EK 2022 in Nederland. Van de vier Limburgers in de 18-koppige selectie heeft Joren Paulus het meeste speelkanse­n.

Eén Limburger haalt sowieso de finale veertien in de wedstrijdk­ern. Dries Vrancken of Bram Meyers neemt als doublure van doelman Idrissi plaats op de bank. Joren Paulus lijkt een streepje voor te hebben op zijn Borgloonpl­oegmaat Kenneth Vanderheyd­en voor één van de laatste stekjes, maar ligt in de weegschaal met onder meer Buyl en Teixeira. “Nadat ik enkele jaren geleden mocht proeven van oefenduels tegen Polen en Italië ben ik blij dat ik er weer bij ben”, vertelt de 25-jarige Tongenaar. “Karim Bachar belde me in oktober of ik kon. Wel, het veldvoetba­l bij SpouwenMop­ertingen ligt al maanden stil en als leraar ben ik niet vastbenoem­d. Ik heb mijn tijdelijke opdracht stopgezet.”

Je leeft hier in Luik twaalf dagen als prof. Valt het mee?

“Ik kan hier wel aan wennen. (lacht) Iedereen is sympathiek en alles staat voor ons klaar. Voeding, kledij, verzorging... Dit is pure verwenneri­j. Natuurlijk volgen we, mede door corona, ook een erg strak schema.”

Het doel is zes op zes in deze eerste twee van zes kwalificat­ieduels, toch?

“Met Italië in onze groep zou dat thuis de gedroomde start zijn. Maar het wordt niet simpel, zeker tegen Finland. Allemaal stevige kerels, die vanuit een hecht blok goed omschakele­n. Dinsdag volgt Montenegro, dat meer op techniek speelt. Maar we hebben ons goed voorbereid. Dit lijkt het ideale moment om naar een EK te gaan. De loting is niet ongunstig, zelfs als tweede heb je een goede kans, en het EK gaat door in Nederland. Als we ons plaatsen, komt daar zeker volk op af.”

Van Nederland gesproken. Blij met je speelminut­en zondag in de laatste oefenmatch?

“Ja, dat was genieten. Ik merkte wel dat de snelheid en intensitei­t internatio­naal stukken hoger liggen dan op clubniveau. Het was na maanden zonder wedstrijd ook een flinke fysieke prikkel, dat voelde ik wel. Het is toch wat anders dan lopen, fitness en padel. (lacht) Uiteindeli­jk denk ik dat ik mijn mannetje wel gestaan heb in die vijf minuten.”

Hoop je nu op meer?

“Ik hoop dat ik heb laten zien dat ik klaar ben. Ik droom van minuten in een officiële match. Maar ik ga de coach het mes niet op de keel zetten, hè. Ik besef dat ik niet de eerst naam op zijn blad ben, ik speel nog maar vier jaar op het hoogste niveau. Maar ik wil tonen dat een simpele boer van Borgloon ook kan zaalvoetba­llen.”

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Joren Paulus in actie tegen Nederland. “Ik wil tonen dat een simpele boer van Borgloon ook kan zaalvoetba­llen.”
FOTO PATRICK SMETS Joren Paulus in actie tegen Nederland. “Ik wil tonen dat een simpele boer van Borgloon ook kan zaalvoetba­llen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium