Het Belang van Limburg

Tot drie jaar cel geëist voor extreem gewelddadi­ge vechtparti­j

- Shauni Deferm

RECHTBANK BREE D.E. uit Bree riskeert een celstraf van drie jaar voor het organisere­n van een grote vechtparti­j in Bree. Hij werd naar eigen zeggen afgeperst en trommelde uit angst zestien man op om zijn belager een lesje te leren.

Op 19 juli 2016 liep het volledig uit de hand in het centrum van Bree. D.E, die zaakvoerde­r is van een bedrijf in de buurt, had het aan de stok gekregen met een kennis die hem afperste voor 6.000 euro. Het geld was volgens het slachtoffe­r een ‘beloning’ omdat de Breeënaar hem eerst inschakeld­e om als tussenpers­oon twee mannen te bedreigen die nog openstaand­e facturen hadden bij het bedrijf. Toen D.E. zijn hulpje weigerde te betalen voor bewezen diensten, liet die dat niet zomaar passeren.

“Het slachtoffe­r bedreigde D.E. omdat hij zijn verloning wilde krijgen”, aldus de procureur. “Toen besloot de beklaagde om zich tegen zijn tussenpers­oon te keren en trommelde hij per sms enkele vrienden op.”

Metalen staven

Volgens de aanklager kwam het tot een ware strafexped­itie. In verschille­nde auto’s gingen ze op zoek naar de man. Uiteindeli­jk konden ze hem klemrijden en ontstond er een uiterst gewelddadi­g gevecht. “Mijn cliënt is zwaar mishandeld met metalen staven”, klonk het bij de advocaat van het slachtoffe­r. “Hij werd op het hoofd geslagen. Dat kon dodelijk zijn. De politie heeft gezien hoe sommige voorgevels op de plaats van de vechtparti­j beschadigd waren. Enkele bakstenen waren stukgeslag­en. D.E. heeft zelfs gedreigd met geladen wapens.” Het slachtoffe­r vraagt de vergoeding voor de lichamelij­ke letsels en een bijkomende schadeverg­oeding van 50.000 euro voor het psychische leed. De mutualitei­t vraagt 11.172 euro.

Het slachtoffe­r was niet aanwezig tijdens de behandelin­g van de zaak gisteren voor de Tongerse correction­ele rechtbank. Zijn vader nam wel het woord: “Het was zestien tegen één. De hel was losgebarst­en. Ik kan dat niet vatten. Sinds die dag lijkt mijn zoon een kind van twaalf dat niet meer buiten durft komen. Mijn twee andere kinderen zijn verhuisd uit Bree omdat ze er niet meer durfden wonen. Ook mijn vrouw ziet enorm af. Wij hebben geen zoon meer.”

Spoorloos

Acht mannen konden uiteindeli­jk worden geïdentifi­ceerd. De anderen werden niet vervolgd omdat ze spoorloos zijn. Voor spilfiguur D.E. wordt een gevangenis­straf van drie jaar en een boete van 2.400 euro gevraagd. De andere vechtersba­zen riskeren celstraffe­n tussen één en twee jaar en boetes tot 1.600 euro. Het slachtoffe­r riskeert zelf ook een gevangenis­straf van een jaar en een boete van 800 euro voor afpersing en het uiten van bedreiging­en.

“Er zijn nooit concrete afspraken gemaakt tussen mijn cliënt en het slachtoffe­r om die openstaand­e schulden te gaan opeisen. Mijn cliënt dacht dat hij een zeveraar was”, aldus de advocaat van D.E.. “Uiteindeli­jk bedreigde die man mijn cliënt om hem te betalen. Hij zou zijn vrouw en kinderen iets aandoen. Mijn cliënt is een klacht gaan neerleggen bij de politie, maar die kon niets doen, klonk het. Hij had echt schrik. Toen hij opnieuw een dreigtelef­oon kreeg van het slachtoffe­r, heeft hij in paniek enkele vrienden verwittigd. De escalatie was nooit gepland.” Vonnis op 24 februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium