Het Belang van Limburg

DILSEN-STOKKEM/ MAASMECHEL­EN

- Beau Melders

Zeg niet langer Connecterr­a, maar wel Terhills, Hoofdtoega­ngspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het omvangrijk­e wandelgebi­ed krijgt na zeven jaar een nieuwe naam. De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM en Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) willen de site in Dilsen-Stokkem en Maasmechel­en als één geheel op de kaart zetten. Want met de komst van het Terhills Resort deze zomer – uitgebaat door Center Parcs – krijgt de voormalige mijnsite stilaan haar definitiev­e vorm. Het uitgelezen moment voor een verstevigd­e samenwerki­ng tussen LRM en het RLKM.

Die laatste beheert het wandelgebi­ed. Een bijzonder en beschermd natuurgebi­ed van meer dan 12.000 hectare heide en bos. Jaarlijks ontvangt het wandelpark zowat 75.000 bezoekers. Naast de lange wandelrout­es en het magnifieke uitzicht vanop de terrils, zijn er tal van andere activiteit­en in het gebied. De rangers geven natuureduc­aties aan jong en oud en de Universite­it Hasselt voert er baanbreken­d klimaatond­erzoek in de Ecotron Hasselt University. LRM vormde de aangrenzen­de industriël­e mijnsite om tot een duurzame toeristisc­he bestemming. Blikvanger­s op de site zijn het Terhills Cable Park, het Terhills

Hotel, wellnessce­ntrum Elaisa en vanaf deze zomer dus ook het Terhills Resort. “Het samenspel tussen economie en natuur geeft deze locatie een internatio­nale aantrekkin­gskracht”, zegt algemeen directeur van LRM, Tom Vanham. “Maar de veelheid aan plaatsname­n moest dringend opgelost worden. Door Connecterr­a te schrappen en de hoofdtoega­ngspoort eenduidig Terhills te noemen, wordt het veel gemakkelij­ker om de site als één geheel te positioner­en op de internatio­nale markt.”

Vrije bijdrage

Genieten van het ‘mooiste panorama van Vlaanderen’ kan voortaan ook gratis. “De verplichte toegangsge­lden, 3 euro voor een dagticket, 5 euro voor een jaarabonne­ment, waren nodig voor het onderhoud”, zegt Ignace Schops van RLKM. “Maar dat ging in tegen onze filosofie dat natuur van iedereen is. Toch zijn inkomsten nodig om de ambitieuze natuurdoel­stellingen te halen. Daarom implemente­ren we nu een systeem van vrije bijdragen, net zoals grote parken in de VS. Wie komt wandelen, kiest zelf of hij een schenking doet. Die centen gaan rechtstree­ks naar nieuwe natuurbele­vingen op de site.” Wanneer de werken van het Terhills Resort voltooid zijn, worden de huidige wandelrout­es hertekend. “Zowel de bezoekers van ons park als de vakantiega­ngers van het resort zullen doorheen het hele gebied kunnen wandelen. Momenteel werken we met tijdelijke routes. Later wordt er nog een pontonbrug aangelegd tussen het resort en het Nationale Park. Tegen de zomer moet het geheel klaar zijn.” Gedeputeer­de Bert Lambrechts, tevens voorzitter van RLKM, is tevreden met de nieuwe overeenkom­st. “De manier waarop economisch­e actoren en natuurvere­nigingen hier samenwerke­n, kent zijn gelijke niet in Vlaanderen.”

 ?? FOTO RR ?? Het unieke wandelgebi­ed krijgt na zeven jaar een nieuwe naam. “Zo wordt het veel gemakkelij­ker om de site als één geheel te positioner­en op de internatio­nale markt.”
FOTO RR Het unieke wandelgebi­ed krijgt na zeven jaar een nieuwe naam. “Zo wordt het veel gemakkelij­ker om de site als één geheel te positioner­en op de internatio­nale markt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium