Het Belang van Limburg

Hoge Maas is “geen reden tot paniek”

-

MAAS DILSEN-STOKKEM/ LANAKEN/MAASEIK

De Maas speelt de jongste dagen flink hoger-lager. Afgelopen weekend nam de rivier haar winterbedd­ing in en ook de volgende dagen blijft de Maas erg breed door het landschap vloeien.

Vaak stijgt de Maas in deze periode in twee uur tijd met een meter. Maar even snel kan het water ook dalen. Alles heeft te maken met het smeltwater uit Frankrijk en de Ardennen. Als er nu een overstromi­ng is, vloeit de Maas eerst over haar zomeroever in het gebied Bichterwee­rd in Rotem. Fietspaden en wandelwege­n tussen de Kempenstra­at in Rotem en Boyen in Stokkem komen dan onder water te staan. “We waken over de Maas, want in Dilsen-Stokkem zijn er veel landwegen naar de rivier”, zegt burgemeest­er van Dilsen-Stokkem, Sofie Vandeweerd (Open Vld). “Deze wegen sluiten we af.” “Velen hebben de Maasoverst­roming van 1993 en 1994 meegemaakt”, zegt Lanakens burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “Toen was er paniek. Nu voelen we ons veilig. De werken van het Grensmaasp­roject bewijzen hun nut. We kunnen de waterstand­en volgen met een druk op de muisknop tot zelfs tien dagen na vandaag. Afgelopen weekend ben ik gaan wandelen in Herbricht. Vroeger stonden de huizen daar regelmatig in het water. Nu is de Maas er verbreed en er kan nog veel water bij vooraleer we natte voeten krijgen. Ik voelde mij afgelopen weekend in de tuin van Eden. De brede Maas was er zo mooi.”

Omdat de Maas afgelopen weekend natuurgebi­eden heeft laten vollopen, blijft het spannend welke gebieden de volgende dagen onder water komen staan. De oude Maasarmen in de Boyen (Stokkem) en Heppeneert (Maaseik) zullen zeker weer vol lopen. Het is opmerkelij­k dat een oude Maasarm in Mazenhoven-Leut kurkdroog blijft. “Op onze terreinen van Steengoed in Elen kunnen mogelijk wel wegen blank komen te staan”, reageert Frank Liebens. “Als dat zo is, leggen we de grindprodu­ctie even stil.” “De Maas geeft voor de volgende dagen weer een hogere waterstand aan, maar dat is geen reden tot paniek”, zegt Jurgen Pass van de brandweer Maasmechel­en. “Onze brandweerw­agens staan klaar. Maar het is bijna uitgeslote­n dat we nog ooit een overstromi­ng meemaken zoals in december 1993.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Het hoge water geeft een mooi uitzicht en lokt veel wandelaars.
FOTO MARK DREESEN Het hoge water geeft een mooi uitzicht en lokt veel wandelaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium