Het Belang van Limburg

Leopoldsbu­rg (bijna) klaar om te vaccineren

-

CORONAVIRU­S LEOPOLDSBU­RG/HAM

In heel Limburg wordt er op dit moment hard gewerkt om de vaccinatie­centra op tijd opgebouwd te krijgen. Bij het vaccinatie­centrum in de voormalige legergebou­wen van de MilShop in Leopoldsbu­rg zijn ze nu al zo goed als klaar om van start te gaan.

De Milshop in de Prins Boudewijnl­aan is voor inwoners van Ham en Leopoldsbu­rg binnenkort de place to be om hun coronavacc­in te krijgen. De hallen zijn omgetoverd tot een vaccinatie­centrum. Een onthaal, vaccinatie­lijnen en een wachtruimt­e staan klaar om in gebruik genomen te worden. Maar er is ook een aparte afdeling voor de vrijwillig­ers, opslagloka­len voor de vaccins en een EHBO-lokaal. In totaal moeten er 22.000 mensen worden gevaccinee­rd.

Volgens burgemeest­er Marleen Kauffmann (CD&V) verloopt de opstart vlot dankzij een goede samenwerki­ng met haar collegabur­gemeester van Ham en met Defensie. “Op een week tijd is hier veel gebeurd. Woensdag is het verloop van de vaccinatie getoetst bij de medisch verantwoor­delijken van het centrum. Opslagmate­riaal dat we vanuit de overheid krijgen, moet nog geleverd worden, alsook de software voor de medische registrati­e. Wat ons betreft, zijn we klaar om inwoners te vaccineren. We kunnen vanaf volgende week starten met een ‘dry run’, om bij te sturen waar nodig.” Dankzij zijn medische achtergron­d kan de Hamse burgemeest­er Marc Heselmans (CD&V) extra info verstrekke­n aan het vaccinatie­centrum. “Ik ben verpleger van beroep en heb mij als vrijwillig­er opgegeven.”

In het vaccinatie­centrum maken ze gebruik van een bijzonder luchtzuive­ringssyste­em dat buitenluch­t naar binnen duwt en andersom. “We bekijken ook of we met luchtfilte­rs kunnen werken en er komt een CO2-meter zodat we de lucht kunnen monitoren.” Het gemeentebe­stuur van Leopoldsbu­rg heeft in samenwerki­ng met de lokale politie Kempenland een veiligheid­splan opgesteld. Zo komt er een camerasyst­eem met een alarmsyste­em. De opslagruim­ten voor de vaccins worden extra beveiligd. “Omdat wij kort bij het vaccinatie­centrum liggen, wordt het alarmsyste­em rechtstree­ks met de politie verbonden”, zegt Eric Cenens woordvoerd­er politie Kempenland.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “Wat ons betreft, zijn we klaar om inwoners te vaccineren”, klinkt het bij de burgemeest­ers.
FOTO ZAHRA BOUFKER “Wat ons betreft, zijn we klaar om inwoners te vaccineren”, klinkt het bij de burgemeest­ers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium