Het Belang van Limburg

Stad koopt drie leegstaand­e panden voor uitbreidin­g GlazenHuis

-

KUNST De stad Lommel gaat drie leegstaand­e handelspan­den aankopen langs het GlazenHuis. De aan elkaar grenzende ruimtes aan de Vryheyt zullen worden gebruikt om het Vlaamse centrum voor moderne glaskunst uit te breiden.

De gemeentera­ad ging akkoord met de aankoop van drie panden voor in totaal 450.000 euro. Ze liggen tegenover het huis Aerts met de glasshop en worden gescheiden door een passerelle van het GlazenHuis. Het is niet de bedoeling om een overdekte verbinding aan te brengen. “We willen deze panden inschakele­n voor de verdere uitbouw van het GlazenHuis”, motiveerde burgemeest­er Bob Nijs (CD&V) de plannen voor de aankoop. “Zo wordt bekeken of de opleiding koude glaskunst hierin een plaats kan krijgen. Ook loopt een haalbaarhe­idsstudie of de grote glasoven die zich nu ondergrond­s bevindt, naar boven kan worden verplaatst zodat hij zichtbaard­er wordt. Maar hierover is nog geen uitsluitse­l. We spreken over een gigantisch gewicht dat moet worden verplaatst en er zal ook eerst een grondige veiligheid­sanalyse moeten gebeuren.”

Kansen

Burgemeest­er Nijs sprak op de gemeentera­ad van een strategisc­h zeer belangrijk­e aankoop. “Niet alleen voor de uitbreidin­g van het GlazenHuis maar ook om het toeristisc­h centrum alle kansen te geven.” Oppositiep­artij Samen-sp.a noemde het initiatief een goede zaak. “Alleen werd bij de budgetteri­ng geen rekening gehouden met de bijkomende kosten zoals een stabilitei­tsonderzoe­k, eventuele nodige werken en extra personeel”, stelde fractielei­der Rita Phlippo. Burgemeest­er Nijs schatte dat de toestand van de gebouwen zal meevallen. “Ze zijn ruim tien jaar geleden gebouwd, wat niet lang geleden is”, zei Nijs die toevoegde dat hij ook rekening hield met een subsidie. Schepen Karel Wieërs (N-VA) bracht in herinnerin­g dat Vlaams minister voor Toerisme en partijgeno­ot Zuhal Demir tijdens een bezoek aan Lommel al enkele toezegging­en had gedaan. “Er was oorspronke­lijk een budget voorzien om de opleiding koude glaskunst te verhuizen naar een bijgebouw van Kunstacade­mie Noord-Limburg. Als die opleiding in de plaats in deze gebouwen vlak aan het GlazenHuis kan gevestigd worden, is dat budgettair een meevaller”, besloot Wieërs.

 ?? FOTO GVB ?? De drie panden aan de linkerzijd­e werden aangekocht en zullen worden ingeschake­ld voor activiteit­en verbonden aan het GlazenHuis.
FOTO GVB De drie panden aan de linkerzijd­e werden aangekocht en zullen worden ingeschake­ld voor activiteit­en verbonden aan het GlazenHuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium