Het Belang van Limburg

Fluvius Limburg wil gronden onteigenen voor nieuwe riolering langs Tongersest­eenweg

-

Nutsmaatsc­happij Fluvius Limburg wil in Riemst langs de Tongersest­eenweg gescheiden riolering aanleggen. Een zestal eigenaars gaat niet akkoord met de gang van zaken, waardoor Fluvius een onteigenin­gsprocedur­e start.

Bij hevige regenval kampt Riemst geregeld met wateroverl­ast in de lager gelegen delen van de gemeente. Onder meer in Herderen in het dal parallel met de N79 is dat het geval. Een ambitieus plan van Fluvius moet hieraan een eind maken. “Een van de elementen om de waterhuish­ouding onder controle te krijgen, is de aanleg van een gemengd rioolstels­el”, zegt Marc Schetz van Fluvius. “De bestaande buis wordt behouden voor de afvoer van het hemelwater en er komt een tweede buis voor het huishoudel­ijk afvalwater op de eigendom van de aangrenzen­den.” Maar daar wringt het schoentje. “Van de 66 eigenaars zijn er 60 wel akkoord gegaan, maar 6 niet”, zegt Schetz. “Dus werd een voorlopig plan voor de gedeelteli­jke onteigenin­g van de percelen goedgekeur­d. Daarover loopt van 2 februari tot en met 4 maart een openbaar onderzoek.”

Landmeter-expert Robert Palmans vertegenwo­ordigt de tegenstand­ers: “We gaan bezwaar indienen en de wettigheid van de onteigenin­gen betwisten. Waarom moet die nieuwe leiding in de voortuinen gelegd worden terwijl er voldoende openbaar domein aanwezig is?”

“We moeten het algemeen en ecologisch belang voor ogen houden”, verdedigt Schetz de onteigenin­gen. “Het is de eerste keer in de geschieden­is van Fluvius Limburg dat een onteigenin­g voor algemeen nut gebeurt. Het wordt een zaak voor de vrederecht­er.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium