Het Belang van Limburg

VTM strikt Matthijs van Nieuwkerk voor ‘Popquiz’

“We zijn bezig met IVF, want dan kan ik voor een tweeling kiezen als ik dat wil”

- Dennis Van Goethem en Benjamin Praet

POPQUIZ VTM Van een toptransfe­r gesproken. Met Matthijs van Nieuwkerk (60) haalt VTM de populairst­e presentato­r van Nederland in huis. Na jaren openlijk geflirt met ons land tekent de ex-host van ‘De wereld draait door’ voor ‘Popquiz’, een muzikaal spelprogra­mma gemaakt door Tom Lenaerts (52).

Verhalen over een Vlaams avontuur voor Matthijs van Nieuwkerk doen al jaren de ronde. Zenders trokken aan zijn mouw, en de presentato­r droomde al meermaals luidop over een job in ons land. Het leek dan ook a match made in heaven. Van Nieuwkerk had dankzij zijn iconische talkshow De wereld draait door (DWDD) ook in Vlaanderen een hondstrouw publiek. Op zijn beurt toonde hij in zijn show gretig fragmenten uit Vlaamse programma’s, waaronder De slimste mens – waaraan hij in 2009 deelnam. En met Herman Brusselman­s, Evi Hanssen, Philippe Geubels, schrijver Bart Van Loo en het drietal van Triggerfin­ger waren verschille­nde Vlamingen kind aan huis in DWDD.

Nadat er vorig jaar een einde kwam aan DWDD voerde Van Nieuwkerk al eens vergevorde­rde gesprekken met de VRT over een eigen talkshow, met Evi Hanssen als zijn co-host. Een stoelendan­s op directieni­veau trok een streep door die plannen, maar bij VTM halen ze de Nederlande­r nu wel binnen. En dat met de hulp van een VRT-veteraan: Tom Lenaerts zag met zijn productieh­uis Panenka in Van Nieuwkerk de ideale quizmaster voor de nieuwe VTMshow Popquiz.

In de sterren geschreven

“Ik belde Matthijs eerlijk gezegd zonder veel illusies”, vertelt Lenaerts. “Zowat alle Vlaamse mediahuize­n hebben voorbije jaren geprobeerd om hem te strikken. Maar Matthijs was meteen enthousias­t over ons programma,en had wonderwel plaats in zijn agenda. De sterren stonden goed.” Lenaerts steekt zijn bewonderin­g voor Van Nieuwkerk niet weg. “Het is een understate­ment, denk ik, als ik zeg dat ik niet de enige tv-maker in Vlaanderen ben die Matthijs bewondert. Ik ben fier dat zo’n topper Popquiz wil presentere­n en dat het grote publiek in Vlaanderen hem beter zal leren kennen.”

Ook VTM reageert enthousias­t. Volgens creatief directeur Davy Parmentier stond het “in de sterren geschreven dat Matthijs van Nieuwkerk ooit naar Vlaanderen zou komen. Maar dat het bij

VTM zou gebeuren, in een muziekquiz bedacht door Tom Lenaerts dan nog, veel minder. We halen dus twee klasbakken in huis.”

“Een feestdag”

Realityste­r Paris Hilton (39) vertelt in de podcast The Trend Report dat zij en haar vriend een gezin willen stichten.

Van Nieuwkerk begint later dit voorjaar aan zijn nieuwe job. Voor hem is de overstap een logische keuze. “Wie me de laatste jaren gevolgd heeft en toevallig mijn laatste programma Matthijs gaat door heeft gezien, weet dat ik amper kan leven zonder muziek. En het is geen geheim dat ik al lang droom van een Vlaams avontuur. Toen Tom me vroeg of ik Popquiz wilde presentere­n, was dat een feestdag. Want ik ben gek op quizzen. Soms zit het mee.” Onbekend terrein wordt Popquiz niet voor Van Nieuwkerk: in Nederland presenteer­t hij al bijna twintig jaar het muziekprog­ramma Top-2000 à go-go tijdens de kerstdagen. Op VTM zal hij telkens twee onbekende duo’s laten strijden voor een plek in de grote finale van Popquiz.

Eén duo krijgt uiteindeli­jk de titel van Popquizkam­pioen. Van Nieuwkerk treedt bij VTM in de voetsporen van zijn landgenoot Paul de Leeuw, die er acht jaar geleden Manneke Paul maakte.

→ Inschrijve­n voor ‘Popquiz’ kan

via vtm.be.

 ?? FOTO DWDD ?? Matthijs van Nieuwkerk zal bij VTM ‘Popquiz’ presentere­n, een muzikaal spelprogra­mma gemaakt door Tom Lenaerts.
FOTO DWDD Matthijs van Nieuwkerk zal bij VTM ‘Popquiz’ presentere­n, een muzikaal spelprogra­mma gemaakt door Tom Lenaerts.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium