Het Belang van Limburg

‘Vlaanderen vakantiela­nd’ keert na 5 jaar terug op het scherm

- Eva De Poorter en Wout Desmytere

VLAANDEREN VAKANTIELA­ND ÉÉN

“Vijfentwin­tig jaar lang hebben we fantastisc­h mooie reportages mogen draaien in binnen- en buitenland. Dan wil ik jullie nog vanuit de hele redactie bedanken om massaal en trouw te blijven kijken. Blijf gewoon reizen en vergeet niet, Vlaanderen is en blijft een vakantiela­nd.” Met die woorden sloot presentatr­ice Saartje Vandendrie­ssche op 31 oktober 2015 de laatste aflevering van Vlaanderen vakantiela­nd af. Afgevoerd door de besparinge­n bij de VRT. Nu komt er een vernieuwde versie op Eén.

Reizen Waes

Later dit voorjaar komt het eerste seizoen, in het najaar komt het terug. Niet langer een wekelijkse uitzending van vijftig minuten, wel een van vijftien. Met de focus op Vlaanderen. Door het succes van Reizen Waes: Vlaanderen (1,6 miljoen kijkers afgelopen zondag) en de coronacris­is die reizen naar het buitenland moeilijk maakt, wil de VRT nieuwe bestemming­en, ervaringen en activiteit­en in eigen regio tonen. “Budget speelt ook een rol in die keuze, maar in het kortere concept en de nieuwe insteek passen buitenland­se reizen niet meer”, klinkt het bij de VRT. Bekende en onbekende gezichten zullen de kijker mee op sleeptouw nemen. Toerisme Vlaanderen zorgt voor inhoudelij­ke, financiële en logistieke steun. De redactie beslist wel zelf wat ze er aan bod zal komen. Voormalig presentatr­ice Saartje Vandendrie­ssche, reporter Ben Roelants en eindredact­eur Hans Depuydt zijn positief over de terugkeer, al zijn ze er zelf niet langer bij betrokken. “De timing is ideaal”, stelt Vandendrie­ssche. “De tijd van de staycation lijkt nog niet meteen voorbij. Op sociale media zie ik nog altijd veel vraag naar goeie tips.”

Dat zegt ook Roelants. Acht jaar lang ging hij op reportage voor het reisprogra­mma. Nu is hij reisjourna­list bij Evenaar.tv. “Er zijn veel nieuwighed­en tegenover vijf jaar geleden. Onlangs ben ik bijvoorbee­ld gaan packraften. Dan trek je met een opblaasbar­e kajak van vier kilo langs de oevers van de Semois. Ben je uitgewande­ld, dan gooi je die kajak uit en zet je je tocht voort op de rivier. Of er zijn micro-adventures en bivak-vakanties (plekken in de natuur, waar je kort mag overnachte­n in eigen tent, nvdr.).”

Dat het dit keer in een korte versie wordt, vindt Tom Evens, mediaspeci­alist aan UGent, een goede zet. “Hapklare brokjes van 15 minuutjes, dat lijkt me ideaal. Zelfs zonder corona zou dat werken. Al hangt het af van het uur van de uitzending. Wil de VRT er een succes van maken, dan programmer­en ze het best in het weekend.” Bovendien sluit het programma perfect aan bij de beheersove­reenkomst van de VRT. “De openbare omroep moet de Vlaamse identiteit meer in de verf zetten. Dit lijkt me het perfecte format. En het is niet bijzonder duur om te maken.” Roelants heeft ook nog een tip: “Waar ik het meeste mee had, waren reporters die kennis hadden. Dat is hoe ze me wisten te enthousias­meren, door de juiste dingen te laten zien. En humor. Michael Palin weet ook zo de kijker te begeestere­n.”

Kerktoren

“Hoe ze kunnen verrassen? Door de manier waarop ze iets voorstelle­n of door een nieuwe beleving van een bekende locatie te brengen”, zegt Hans Depuydt. “Vroeger vertrokken de mensen en vinkten ze hun lijstje af met de bestemming­en die we hadden laten zien. Mensen vinden dat nog altijd fijn om met originele ideeën op sleeptouw genomen te worden. En intussen zijn we wel uitgewande­ld rond de kerktoren.”

In 1990 is Vlaanderen vakantiela­nd voor het eerst op televisie gekomen, met presentatr­ice Lea Van Hoeymissen. Later namen Manuela Van Werde (1994-2000), Sabine Hagedoren (2000-2007) en Saartje Vandendrie­ssche (20072015) de presentati­e voor hun rekening. Erika Van Tielen nam het in 2009 even over van Vandendrie­ssche tijdens haar bevallings­verlof.

Wie de reporters dit keer zijn en wanneer het programma op antenne komt, is nog niet bekend.

 ?? FOTO VRT ?? Saartje Vandendrie­ssche was de laatste vaste presentatr­ice van ‘Vlaanderen vakantiela­nd’.
FOTO VRT Saartje Vandendrie­ssche was de laatste vaste presentatr­ice van ‘Vlaanderen vakantiela­nd’.
 ?? FOTO VRT ?? Ben Roelants, voormalig reporter van ‘Vlaanderen vakantiela­nd’.
FOTO VRT Ben Roelants, voormalig reporter van ‘Vlaanderen vakantiela­nd’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium