Het Belang van Limburg

Tierende chef Pajtim Bajrami niet langer chef van De Stadt van Luijck

- SINT-TRUIDEN Rudi Smeets

Pajtim Bajrami (30) is niet langer de chef van restaurant De Stadt van Luijck in Sint-Truiden. De temperamen­tvolle kok, bekend van zijn getier in

Ja, Chef! op Vier, is weg na onenigheid met de eigenaar over de te volgen koers. “Ik wil op eigen benen staan”, zegt Bajrami, die aan de

slag gaat voor Snackmaste­rs op VTM.

Pajtim Bajrami raakte in Vlaanderen bekend door zijn optreden in de reeks

Ja, Chef! op Vier. De kijkers waren er mee getuige van dat de Truiense chef geregeld keihard was voor zijn team in De Stadt van Luijck. “Dat zijn passie en emotie die je ziet”, zei hij daar eerder over in onze krant. “De borden die de keuken verlaten, moeten perfect zijn en mijn jongens weten dat. Wie het wil maken, moet tegen een stootje kunnen.” Nu nuanceert hij die uitspraken enigszins: “Ik heb daar wel van geleerd.”

Want het verhaal van Bajrami in De Stadt van Luijck is voorbij, na onenigheid met eigenaar Michel Neven over de te volgen koers. Hij heeft samen met zijn souschef Willem Sels plannen voor een eigen bistro in Sint-Truiden. “Ik wil niet langer afhankelij­k zijn van een baas en op eigen benen staan”, zegt Bajrami. “Koken is mijn leven. Ik heb vier jaar mijn hart en ziel in De Stadt van Luijck gestoken, maar ik was niet meer blij. Ik was zestien uur per dag bezig in de keuken en verwaarloo­sde mezelf en mijn gezin. Ongezond. Door corona kreeg ik veel tijd om na te denken. Ik merkte snel dat ik er plezier aan beleefde om te koken voor mijn vrouw Ardita en onze twee kindjes. Profession­eel wil ik meer genieten, zelf het eten op tafel zetten en de wijn inschenken. Michel Neven heeft “Ik wil niet

langer afhankelij­k zijn van een baas en op eigen benen staan”

Pajtim Bajrami

Chef-kok veel voor mij gedaan, me de kans gegeven om me te ontwikkele­n, maar het is tijd voor iets anders.” Bajrami zal zijn kunsten en temperamen­t nu elders demonstrer­en, onder meer ook in het VTMprogram­ma Snackmaste­rs.

Michelin

De jonge chef van Kosovaarse origine heeft al een aardig palmares bijeen gekookt sinds Neven hem vier jaar geleden naar zijn restaurant haalde. In 2018 werd hij door Gault&Millau uitgeroepe­n tot ontdekking van het jaar en oogstte alom lof voor zijn geraffinee­rde kookstijl. Dit jaar kreeg hij van de culinaire gids Gault&Millau 16/20 voor zijn kunsten in De Stadt van Luijck.

Een eerste Michelinst­er was met zo’n score een realistisc­he verwachtin­g, Bajrami was dan ook teleurgest­eld toen die eer uitbleef. Toch heeft dit volgens beide partijen niets te maken met de beslissing om uiteen te gaan. Het was al langer bekend dat Neven en Bajrami over een aantal zaken zwaar van mening verschilde­n. “Als eigenaar wil je ook nog wat te zeggen hebben in je eigen zaak, maar dat lag heel moeilijk”, aldus Neven. Hij heeft al een nieuwe chef op het oog, maar de naam wil hij nog niet bekendmake­n omdat de deal nog niet rond is. “Een uitstekend­e kok, iemand die het huidige niveau zelfs kan verbeteren”, zegt de Truiense ondernemer. Het zou gaan om een chef uit een bekend niet-Limburgs restaurant.

De Stadt van Luijck is gevestigd in de 18de-eeuwse voormalige notariswon­ing Vreven. Michel Neven stak veel geld in de renovatie en inrichting en maakte er een van de mooiste zaken van de provincie van. De originele rococoacht­ige plafonds werden smaakvol gecombinee­rd met hedendaags meubilair en kunstwerke­n van onder anderen Hugo Duchateau.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Topkok Pajtim Bajrami, bekend van zijn geraffinee­rde keuken en zijn getier in het programma ‘Ja Chef!’, is niet langer chef van De Stadt van Luijck. “Ik heb hier vier jaar mijn hart en ziel in gestoken, maar ik was niet meer blij.”
FOTO TOM PALMAERS Topkok Pajtim Bajrami, bekend van zijn geraffinee­rde keuken en zijn getier in het programma ‘Ja Chef!’, is niet langer chef van De Stadt van Luijck. “Ik heb hier vier jaar mijn hart en ziel in gestoken, maar ik was niet meer blij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium