Het Belang van Limburg

Burgemeest­er voert in Maasmechel­en nultoleran­tie in

Uit vrees voor coronarell­en staat de politie in verschille­nde Limburgse gemeenten klaar met extra mankracht, drones en bijstand van de federale politie.

- Olivier Simons, Jos Thomassen

In Maasmechel­en heeft burgemeest­er Raf Terwingen de nultoleran­tie ingevoerd: “Vanuit Brussel zijn ons twee extra pelotons, politie te paard en een waterkanon toegezegd.” Op de

Päuwengraa­f geldt een absoluut parkeerver­bod vanaf vandaag 14 uur tot zondag zes uur in de ochtend. Burgemeest­er Terwingen: “We vragen de handelaars om uit voorzorg de etalages leeg te halen.”

Ook in Genk, Hasselt en Maaseik zijn de politie en de stadsbestu­ren voorbereid op een mogelijke escalatie. Burgemeest­er Wim Dries: “In Genk en de rest van de politiezon­e worden dit weekend extra capaciteit en de nodige middelen voorzien. We zullen ook drones inzetten ter controle.” Hasselt heeft eveneens drones ter beschikkin­g en zet extra ploegen in als het nodig is, net als in Maaseik. Zou het fout lopen in Maaseik, kan de politie Maasland een beroep doen op de bijstand van de naburige politiezon­es Lanaken-Maasmechel­en en Carma.

In Maasmechel­en is alles in stelling gebracht voor de aangekondi­gde protesten tegen de coronamaat­regelen vandaag en morgen. Er komt o.a. versterkin­g van de federale politie uit Brussel, mét waterkanon. “We hanteren een nultoleran­tie”, waarschuwt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V).

Donderdaga­vond zaten burgemeest­er Raf Terwingen en de leiding van de politie nog samen om te bespreken hoe ze gaan optreden tegen de op sociale media aangekondi­gde manifestat­ie op de Pauwengraa­f. Burgemeest­er Terwingen wil op alles voorbereid zijn. “Wij vangen via de politie signalen op dat men zich gaat organisere­n. Ik zeg de mensen die plannen in die richting hebben, nu al duidelijk dat wij een absolute nultoleran­tie gaan toepassen. Vanuit Brussel zijn ons reeds twee extra pelotons agenten toegezegd, ook een waterkanon en de cavalerie komen richting Limburg.”

Het is volgens de burgemeest­er niet de bedoeling om met dit machtsvert­oon van de ordedienst­en te imponeren. “Bedoeling is vooral dat zij, indien nodig, versterkin­g kunnen bieden. Zolang dit niet het geval is, zullen ze discreet worden opgesteld.”

Parkeerver­bod

Intussen geldt er op de Pauwengraa­f in Eisden vanaf vrijdag 14 uur een parkeerver­bod tot zondag 6 uur ’s ochtends. “We vragen aan de handelaars om uit voorzorg hun vitrines leeg te halen. We kunnen eventueel ook de straten afsluiten bij problemen en dan zullen de winkels dicht moeten”, aldus Terwingen.

De handelaars op de Pauwengraa­f zijn geschokt door het hele gebeuren. “Hopelijk is het een storm in een glas water”, zegt Eddy Beckers, voorzitter van het handelsgeb­ied. Hij zat donderdag mee aan tafel en werd ingelicht over de te nemen maatregele­n. “Het wordt heel goed georganise­erd en ik denk dat de politie alles onder controle heeft. Ieder geweld is zinloos en besmeurt de goede naam van Maasmechel­en, maar dit is een ramp. We zijn zo al diep getroffen door corona en nu komt dit er nog bovenop.” “Dit is inderdaad echt erg. Ik hoor van collega’s zoals de kebab en de meubelzaak hier in de buurt dat ze gesloten zullen blijven. Iedereen is bang”, zegt Mustafa

Uzun, CD&V-schepen en uitbater van een ontbijtbar op de Pauwengraa­f. Hij haalde donderdag zijn parasols nog vlug binnen. “Je kan maar beter voorbereid zijn. Je weet nooit wat enkele heethoofde­n van plan zijn.”

Gemiste inkomsten

Mario Vranken van Dagbladhan­del Mario vraagt zich af wie er gaat instaan voor de gemiste inkomsten. “Als de mensen niet mogen parkeren, gaan ze weg blijven. Net in het weekend, voor mij de drukste periode van de week. Wie gaat ons dat vergoeden? Ik kan gelukkig nog mijn zaak afschermen, maar ik begrijp dat mensen hun eigendom zelf gaan beschermen.”

Sommige handelaars overwegen om hun zaak dicht te timmeren. De meesten haalden hun etalages ook al leeg. Iemand zei zelfs met vrienden en honden te zullen patrouille­ren. Supporters van voetbalclu­b Patro Eisden hebben aangekondi­gd dat ook zij paraat zullen staan om de demonstran­ten aan te manen niet te betogen tegen de maatregele­n.

“Moeilijk in te schatten”

Bij de politie en het gemeentebe­stuur begrijpen ze dat de inwoners ongerust zijn. “Probleem bij dit soort oproepen via sociale media is dat de situatie erg moeilijk in te schatten is. Maar we staan klaar mochten er effectief problemen opduiken. Hopelijk stelt dat de mensen gerust. Intussen doen we er alles aan om de personen die de bewuste Facebookpo­st de wereld in gestuurd hebben, op te sporen.”

“We zijn als handelaars al zo zwaar getroffen door corona en nu komt dit er nog bovenop.

Dit is een ramp”

Eddy Beckers,

voorzitter handelsgeb­ied

 ?? FOTO JTH ?? Mario Vranken van Dagbladhan­del Mario: “Wie gaat onze gemiste inkomsten vergoeden?”
FOTO JTH Mario Vranken van Dagbladhan­del Mario: “Wie gaat onze gemiste inkomsten vergoeden?”
 ?? FOTO BELGA ?? In Maasmechel­en wordt alles in gereedheid gebracht om rellen zoals onlangs in Eindhoven (foto) koste wat kost te voorkomen. “We hanteren een nultoleran­tie”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V).
FOTO BELGA In Maasmechel­en wordt alles in gereedheid gebracht om rellen zoals onlangs in Eindhoven (foto) koste wat kost te voorkomen. “We hanteren een nultoleran­tie”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium