Het Belang van Limburg

Aansteller­itus

- Yves Lambrix

Het gaat niet goed met u. Dat blijkt uit tal van bevraginge­n. Het gebrek aan perspectie­f begint voor velen zwaar te wegen. De geestelijk­e gezondheid­szorg stroopt de mouwen op en maakt zich klaar voor een volgende epidemie, een mentale epidemie welteverst­aan.

Deze coronacris­is maakt andermaal duidelijk dat een mens zoveel meer is dan verzamelin­g cellen, dan een optelsom van hart en hersenen. De lockdowns tonen hoe bepalend ‘context’ is voor ons geluk. Een babbel, een knuffel, samen dingen doen, job- en inkomensze­kerheid… het zijn essentiële dingen die altijd vanzelfspr­ekend leken maar dat vandaag allerminst zijn. Corona heeft ons op de een of andere manier psychisch kwetsbaar gemaakt. Of denkt u dat het toeval is dat het gebruik van antidepres­siva in het Verenigd Koninkrijk tijdens de lockdown met 15 procent is gestegen? Toch heerst nog al te vaak een taboe over onze psychische gezondheid. Wie last heeft van deze coronacris­is wordt niet zelden aansteller­itus verweten. Natuurlijk heeft niet iedereen in dezelfde mate last van mentale problemen. De thuissitua­tie en inkomensze­kerheid zijn hierin cruciale factoren, en wie al aan de rand stond, heeft het nu extra moeilijk. Naast deze meest kwetsbaren en alleenstaa­nden is deze crisis vooral voor pubers en jongvolwas­senen een ware beproeving. Twee op de drie psychologe­n kijken vandaag aan tegen een wachtrij van jonge mensen die kampen met angst, eenzaamhei­d en depressiev­e gevoelens. Samen optrekken, samen sporten en shoppen, wat rondhangen en vrienden maken, fuiven afschuimen… voor velen zijn dit enkel nog mooie herinnerin­gen uit lang vervlogen tijden.

Onze overheden zijn vooral bezig met virusbekam­ping en het ondersteun­en van de economie. Dat is nodig, want zonder economie geen welvaart en sociaal/medisch opvangnet. De psychische schade die deze crisis aanricht, lijkt soms bijzaak. Om die reden gaat CD&V-welzijnsex­perte Vera Jans eerdaags aan de Vlaamse regering voorstelle­n om elke coronamaat­regel aan een ‘mentale welzijnsto­ets’ te onderwerpe­n, om zo een betere balans te vinden tussen virusbestr­ijding en de gevolgen van de maatregele­n op de mensen. Sommigen zullen dit initiatief wegzetten als een luxegoed voor geitenwoll­ensokken, spirituali­sten en mentaal zwakkeren in wiens hoofd altijd wel grijze wolken ronddwarre­len. Het tegendeel is waar. Als we deze crisis nog een tijdje willen volhouden, is zo’n mentale welzijnsto­ets cruciaal, en wellicht zoveel efficiënte­r dan een zoveelste nieuw noodnummer of hulplijn.

Reacties: dekern@hbvl.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium