Het Belang van Limburg

Nederlands­e universite­iten minder streng voor eerstejaar­s door coronacris­is

-

De universite­iten in Nederland hebben afgesproke­n dat eerstejaar­sstudenten dit jaar tot 15 procent minder studiepunt­en moeten behalen om door te mogen stromen.

De Vereniging van Universite­iten in Nederland wil voorkomen dat eerstejaar­s massaal in de problemen komen. In plaats van de gebruikeli­jke 75 procent van de studiepunt­en die minstens nodig zijn om door te stoten naar het volgende academieja­ar, wordt de lat daarom 10 tot 15 procent lager gelegd. De Universite­it Maastricht liet haar bachelors deze week weten dat ze ‘maar’ 36 in plaats van 42 studiepunt­en moeten behalen. Ook in Vlaanderen is er nauw overleg tussen de universite­iten over de impact van de coronacris­is op de resultaten. “Maar hier beslist elke universite­it autonoom of en welke maatregele­n nodig zijn”, zegt KU Leuven-rector Luc Sels, die ook voorzitter is van de Vlaamse Universita­ire Raad. Nederland is strenger dan Vlaanderen. Waar onze noorderbur­en eisen dat bachelors moeten slagen voor minstens 75 procent van de 60 studiepunt­en om door te gaan, is dat aan de KU Leuven en de UHasselt slechts 30 procent.

“Mede daardoor is zo’n algemene verlaging van de drempel hier niet aan de orde, maar we monitoren wel de resultaten van onze studenten”, benadrukt Sels. Eind juni bleek na analyse dat studenten van de KU Leuven vorig jaar niet slechter op hun eindexamen­s hadden gescoord dan gemiddeld. De komende weken zullen zowel in Hasselt als in Leuven de resultaten van de huidige examens onder de loep worden genomen. “Als daaruit zou blijken dat studenten nu wel veel slechter scoren, zullen we gepaste maatregele­n nemen”, zeggen Sels en ook Bernard Vanheusden, rector van de UHasselt. Ook de Hogeschool PXL beslist pas later dit academieja­ar of er indien nodig milder zal worden beoordeeld.

 ?? FOTO BELGA ?? Aan de aan de KU Leuven en de UHasselt zijn ze minder streng dan bij onze noorderbur­en. Mede daardoor verlagen zij de drempel om te slagen voorlopig niet.
FOTO BELGA Aan de aan de KU Leuven en de UHasselt zijn ze minder streng dan bij onze noorderbur­en. Mede daardoor verlagen zij de drempel om te slagen voorlopig niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium