Het Belang van Limburg

“Adoptiepro­cedure moet klantvrien­delijker en transparan­ter”

- Belga

WOUTER BEKE (CD&V) BRUSSEL Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) erkent dat de adoptiepro­cedure in Vlaanderen “klantvrien­delijker en transparan­ter” moet worden. Hij wil daarnaast kandidaat-ouders ook doen nadenken over de mogelijkhe­den van pleegzorg.

De Vlaamse Ombudsdien­st trok eerder deze week in een erg kritisch rapport aan de alarmbel over de bestaande procedure voor binnenland­se adoptie in Vlaanderen. Door het lage aantal adopties en het hoge aantal kandidaat-adoptieoud­ers lopen de wachttijde­n voor kandidaata­doptieoude­rs op tot zelfs acht jaar en meer. De procedures slepen niet alleen lang aan, “er zijn soms ook onbillijke vertraging­en”, meent de Vlaamse Ombudsdien­st. De dienst stelt zich luidop de vraag of de bestaande adoptiepro­cedure nog wel houdbaar is en of de overheid niet beter “nadenkt over een omwentelin­g.”

Reactie minister Beke

In een reactie op het rapport zegt Vlaams minister van Welzijn Beke dat de bestaande procedure “inderdaad klantvrien­delijker en transparan­ter moet worden.” Hij verwijst naar twee concrete pijnpunten in het rapport. Zo blijkt de betaalterm­ijn voor de voorbereid­ingscursus een impact te hebben op de plaats op de wachtlijst. “Dit zal op vraag van de minister op korte termijn herbekeken worden”, klinkt het. Daarnaast kan het volgens de CD&V-minister niet de bedoeling zijn om kandidaat-ouders voor een buitenland­se adoptie te laten “voorsteken” in de wachtrij voor een binnenland­se adoptie. Dat fenomeen werd vorige zomer al wel aangepakt, maar minister Beke wil dat verder opvolgen.

Pleegzorg

Minister Beke wil de procedure verder hervormen, maar benadrukt dat ook die hervorming de lange wachtlijst­en niet zal doen verdwijnen of inkorten. “Er zullen immers steeds meer kandidaato­uders zijn dan kinderen”. Daarom wil hij ook wijzen op de mogelijkhe­den van pleegzorg en “de link tussen adoptie en pleegzorg versterken.” Op dit moment zijn de pleegzorgd­iensten op zoek naar kandidaat-ouders voor meer dan 700 kinderen. “Natuurlijk is pleegzorg iets anders dan adoptie. Maar nu al loopt er een project om de samenwerki­ng tussen pleegzorg en adoptie te versterken. Een aanmelding voor een binnenland­se adoptie moet bekeken worden in een breder perspectie­f, waarbij met kandidaten een open dialoog wordt gevoerd over hun wens om een kind een plek te geven in hun gezin”, aldus Wouter Beke.

 ?? FOTO ISO ?? Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
FOTO ISO Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium