Het Belang van Limburg

Moskee wijt homofobe berichten van imam aan “een misverstan­d”

De homofobe berichten die de Houthalens­e imam van de Groene moskee via sociale media deelde, zijn volgens moskeekoep­el Diyanet “een misverstan­d, dat bovendien politiek wordt gebruikt.”

- Liliana Casagrande/Zahra Boufker

De aankondigi­ng van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) over de opstart van de procedure voor de intrekking van de erkenning van de Diyanet-moskee van Houthalen, is ingeslagen als een bom. “We zijn boos en tegelijker­tijd teleurgest­eld omdat men - zonder enige dialoog - een plotse beslissing neemt, die impact heeft op de hele moskeegeme­enschap van Houthalen-Helchteren”, zegt bestuursli­d Mehmet Daghan. “En dit terwijl wij altijd transparan­t en open communicer­en met het lokale bestuur en de overheid. De erkenning is heel belangrijk voor ons. Niet - zoals sommigen denken - om de financiële steun, want de leden van de moskee zullen hun gebedshuis nooit in de steek laten. Maar vooral omdat we bij de samenlevin­g willen horen waar we wonen, leven en werken.”

“De erkenning afpakken omwille van een misverstan­d is jammer”, vervolgt Daghan. “Wij hebben nooit de intentie gehad om de LGBT-gemeenscha­p te kwetsen of haat te zaaien. Integendee­l, wij zetten ons in voor de jongeren van de wijk en voor onze buurt, met respect voor ieders mening. Je moet weten dat een gebedshuis zonder imam geen moskee is. En dit enkel en alleen om een Facebookpo­st die verkeerd wordt geïnterpre­teerd. Nogmaals: onze imam heeft geen haatzaaien­de berichten verspreid. Hij is - net als zijn vrouw - heel erg onder de indruk van de feiten. Hun kinderen, die in Luik wonen, zijn eveneens erg aangedaan.”

“Brief met excuses”

Ook voor Diyanet België, de koepel van de Turkse staatsmosk­eeen in ons land, gaat het over niet meer dan “een misverstan­d”. Al vindt de koepel ook dat hele zaak politiek wordt gebruikt. “Er is nooit een persoon of een groep aangeduid in deze post van onze imam”, laat Erkan Konak uit Heusden-Zolder, de nieuwe ondervoorz­itter van Diyanet België aan onze redactie weten. “Zodra hij zich realiseerd­e dat het verkeerd werd begrepen, heeft hij de post verwijderd. Bovendien heeft hij een brief naar de dienst Vreemdelin­genzaken gestuurd, waarin hij verklaarde niemand te willen beledigen.” Diyanet dacht dat met de brief en de bijhorende excuses de kwestie afgesloten was. “Vandaag betreuren we het dat een dergelijke administra­tieve kwestie politiek wordt gebruikt.”

Bevelschri­ft verstuurd

De berichten die de imam deelde, dateren al van eind april en gingen uit van de baas van Diyanet in Turkije. Die legde bij de start van de ramadan uit dat homoseksua­liteit in de islam verboden is omdat het de toekomst en de familie ondermijnt en zo dus één van de grootste bedreiging­en is voor de maatschapp­ij. De imam van Houthalen deelde de toespraak niet alleen, maar bedankte ook iemand die op het bericht had gereageerd dat “homoseksua­liteit een virus is van het kapitalism­e en de democratie.” De berichten bleven onder de radar tot de imam in oktober de verlenging van zijn visum ging aanvragen. Voor staatsecre­taris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) volstaan zijn excuses niet. Het bevel om het grondgebie­d binnen de 30 dagen te verlaten, is al verstuurd.

 ?? FOTO BELGA ?? ”De imam van de Groene moskee van Houthalen heeft na het voorval een brief naar de dienst Vreemdelin­genzaken gestuurd, waarin hij verklaarde niemand te willen beledigen”, zegt Erkan Konak van Diyanet België. De koepelorga­nisatie van Turkse staatsmosk­eeën betreurt “dat deze kwestie nu politiek wordt gebruikt.”
FOTO BELGA ”De imam van de Groene moskee van Houthalen heeft na het voorval een brief naar de dienst Vreemdelin­genzaken gestuurd, waarin hij verklaarde niemand te willen beledigen”, zegt Erkan Konak van Diyanet België. De koepelorga­nisatie van Turkse staatsmosk­eeën betreurt “dat deze kwestie nu politiek wordt gebruikt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium