Het Belang van Limburg

Tijdelijke werklooshe­id heeft al minstens 10.000 jobs gered in Limburg

- Dominiek Claes

De toepassing van tijdelijke werklooshe­id heeft in Limburg minstens 10.000 jobs gered. Voorlopig althans. Het gaat om het aantal jobs dat zonder de maatregel zeker of waarschijn­lijk zou geschrapt zijn.

BEVRAGING HASSELT

Dat blijkt uit berekening­en van VKW en Unizo Limburg op basis van een bevraging bij 451 grote en kleinere bedrijven in Limburg. Van die groep hebben 360 werkgevers (80 procent) gemeld dat ze gebruik hebben gemaakt van de maatregel. Op hun beurt gaven 237 van die werkgevers aan dat er zonder die maatregel “zeker” of “waarschijn­lijk” ontslagen zouden zijn gevallen (zie infografie­k). De huiseconom­en van de beide werkgevers­organisati­es hebben berekend dat in die steekproef van 451 bedrijven al zeker 2.378 jobs in Limburg zouden gesneuveld zijn en nog eens 310 jobs zouden “waarschijn­lijk” geschrapt zijn als ze geen tijdelijke werklooshe­id hadden kunnen invoeren. Alles samen geeft dat 2.683 jobs die ‘gered’ zijn door de tijdelijke werklooshe­id, enkel nog maar binnen de steekproef van 451 Limburgse bedrijven.

Maar wat zou dat betekenen voor heel Limburg? “Een extrapolat­ie naar het aantal vermeden ontslagen voor heel Limburg ligt niet zo voor de hand”, zo houden de cijferaars Yves Houben en Johan Schilderma­ns van de twee werkgevers­organisati­es een slag om de arm. “Maar je mag wel stellen dat het aantal geredde jobs door de steunmaatr­egel zeker een getal met vijf cijfers oplevert.” Minstens 10.000 jobs dus.

Dat de invoering van de tijdelijke werklooshe­id een zegen is geweest voor de Limburgse jobs en economie, staat dus buiten kijf. Maar er tekenen zich heel wat verschille­n af tussen de verschille­nde sectoren.

Sectoren

In de weinig benijdensw­aardige top drie staan niet verrassend de sectoren van de evenemente­n, horeca en toerisme. Hier geeft maar liefst 95 procent van de bedrijven aan dat ze zonder de maatregel met aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid mensen hadden moeten ontslaan. In de evenemente­nsector was dat 100 procent. Onderaan de rangschikk­ing zijn het de bouw, (para)medische diensten en de logistiek waar het gevaar op ontslagen minder urgent is. Gemiddeld geven de bedrijven aan dat ze 34 procent van hun personeel hadden moeten laten gaan, zonder de toepassing van de tijdelijke werklooshe­id in het afgelopen jaar. Tachtig procent van de bedrijven heeft gebruikgem­aakt van de maatregel. De overige 20 procent schakelde de maatregel niet in, vooral omdat corona geen negatief gevolg had voor hun bedrijf. Het aantal Limburgse werknemers in tijdelijke werklooshe­id kende een piek van bijna 100.000 mensen in april 2020, die in die maand samen konden rekenen op 107 miljoen euro aan uitkeringe­n. Dat aantal zakte tot 21.000 tijdelijk werklozen in september 2020, om daarna weer op te lopen tot 32.000 in november.

 ?? FOTO AFP ?? Zonder tijdelijke werklooshe­id zouden alle bedrijven in de evenemente­nsector, zonder uitzonderi­ng, mensen hebben moeten ontslaan.
FOTO AFP Zonder tijdelijke werklooshe­id zouden alle bedrijven in de evenemente­nsector, zonder uitzonderi­ng, mensen hebben moeten ontslaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium