Het Belang van Limburg

DIEPENBEEK

-

Op de Steenweg in Diepenbeek is gisteren rond 13.15 uur een dief gecrasht met een vermoedeli­jk gestolen auto. Hij sloeg over de kop, botste tegen een geparkeerd voertuig en vluchtte te voet weg. Een zoekactie leverde niets op.

in 2019 ging het al om 138 dossiers. Vorig jaar telde de politie liefst 225 pv’s, bijna een verdriedub­beling tegenover 2018.

Gemotiveer­d

“We hebben onze mensen gemotiveer­d om alerter te zijn voor deze problemati­ek”, zegt korpschef Philip Pirard. “Dit is een belangrijk­e vorm van verborgen criminalit­eit. Dat bleek vorig jaar bijvoorbee­ld, toen onze specialist­en ontdekten dat een man tien jaar lang met twee verschille­nde identiteit­en ingeschrev­en stond in het Rijksregis­ter. Zo streek hij verschille­nde uitkeringe­n op (werklooshe­id, invalidite­it...).”

De 30-jarige man uit Bree nam de identiteit van zijn broer over toen die naar het buitenland verhuisde. Hij is door het arbeidsaud­itoraat voor de arbeidsrec­htbank gedaagd om zo veel mogelijk onrechtmat­ige uitkeringe­n te kunnen terugvorde­ren.

Uitkering stopzetten

De politie LRH heeft de jongste jaren ook gesleuteld aan de werkproces­sen. Van elk dossier krijgt de zone nu feedback van het arbeidsaud­itoraat. “Zo zien onze mensen dat er effectief iets gedaan wordt met hun dossiers, wat motiverend werkt. We hebben ook afgesproke­n om onze pv’s zo snel mogelijk te bezorgen aan het arbeidsaud­itoraat. Dat geeft dan op korte termijn instructie­s aan de uitkerings­instelling­en om de onrechtmat­ige uitkeringe­n meteen stop te zetten of aan te passen.”

In 2019 konden de uitkerings­instelling­en op basis van dossiers van de politie LRH al voor meer dan 100.000 euro aan onrechtmat­ige vergoeding­en terugvorde­ren.

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium