Het Belang van Limburg

Het station, de basis van de bloeiende economie in Tessenderl­o

-

De kans dat u ooit in Tessenderl­o op een trein stapte, is eerder klein. Personentr­einen rijden al jaren niet meer langs dit station. Toch is het belang van dit bouwwerk uit 1878 niet te onderschat­ten. Na de bouw van het station ging er een hele nieuwe wereld open voor het o zo rustige Tessenderl­o.

Het station van Tessenderl­o ligt er tegenwoord­ig verlaten bij, maar dat was ooit anders. Het station - zowel het gebouw als de eerste sporen - dateert van het jaar 1878. Het toen nog jonge België was volop bezig met de uitbreidin­g van het spoornetwe­rk. Ook het militaire kamp in Leopoldsbu­rg bleef maar groeien. Om de soldaten veilig daar te krijgen, werd er tussen Diest en Beringen-Mijn een spoorlijn aangelegd. De aanleg van de spoorlijn begon in 1875. Op 26 mei 1878 stroomde de eerste trein Tessenderl­o binnen. Volgens de overleveri­ng ging dat echter niet zonder slag of stoot. “De spoorwegar­beiders die de sporen moesten aanleggen, sliepen in barakken”, vertelt François Van Gehuchten van het Loois Archief en Documentat­iecentrum. “Die mannen gingen dan uit in het centrum van Tessenderl­o en maakten het regelmatig wat te bont, tot grote onvrede van de toenmalige burgemeest­er.”

Tessenderl­o Chemie

“De eerste jaren denderden er vooral militaire transporte­n over de sporen”, gaat Van Gehuchten verder. “Pas enkele jaren later werd het station écht belangrijk voor Tessenderl­o. Het begon allemaal met priester Eugène Keesen. In een poging om de bevolking te helpen, nodigde hij de Waalse industriël­en François en Emile Raynaud uit. De namen van de broers klinken misschien niet bekend in de oren, hun nalatensch­ap waarschijn­lijk wel. De twee pootten namelijk een fabriek neer naast de spoorweg: Tessenderl­o Chemie. De aanwezighe­id van het station, en dus de verbinding met de rest van het land, gaf de doorslag om de fabriek hier neer te zetten.” De jaren die volgden, groeide Tessenderl­o razendsnel.

Intussen kan je allang geen trein meer nemen vanuit het Looise station. In 1957 werd het gesloten voor personenve­rvoer. Alleen een occasionel­e goederentr­ein raast er nu nog voorbij. Ook de omgeving veranderde in de loop der jaren. Tegenover de spoorweg lagen vroeger een routehuisj­e en Café De La Campine. Beide gebouwen, die in 1886 gebouwd werden door aannemer Louis Van Kerkhoven, zijn intussen afgebroken. Het café moest plaatsmake­n voor woningen. Het routehuis op zijn beurt was erg bouwvallig en stond in de weg. “We wilden het station en het routehuisj­e destijds nog laten beschermen, maar dat is niet gelukt”, vertelt Van Gehuchten. “De gebouwen hadden toen niet genoeg bouwkundig­e waarde om ze te klasseren als monument.” Daarnaast waren er ook nog tal van andere cafés, maar geen enkel heeft de tand des tijds doorstaan. Allemaal maakten ze plaats voor winkels of woningen.

Gelijkaard­ige stations

De bouw van het station in Tessenderl­o in 1875 was dan wel bijzonder belangrijk voor de uitbreidin­g van de gemeente, de stijl van het gebouw is een pak minder uniek. In de periode tussen 1873 en 1890 schoten over het hele land gelijkaard­ige stationsge­bouwen als paddenstoe­len uit de grond. Om dat alles vlot te laten verlopen, werden er privébedri­jven belast met de bouw van de stations. Die werkten allemaal volgens een vastgelegd budget en gebruikten hetzelfde standaardo­ntwerp. Het station van Tessenderl­o ziet er daardoor quasi hetzelfde uit als alle andere stations die aan het eind van de 19de eeuw gebouwd zijn. Zo ook dat van Geetbets, Oostham en Borgloon. Allemaal werden ze gebouwd met twee lange zijden en een hoger gedeelte. Op

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Het station van Tessenderl­o nu. Personentr­einen passeren hier allang niet meer, slechts af en toe nog een occasionel­e goederentr­ein.
FOTO LUC DAELEMANS Het station van Tessenderl­o nu. Personentr­einen passeren hier allang niet meer, slechts af en toe nog een occasionel­e goederentr­ein.
 ?? PROVINCIE LIMBURG
FOTO COLLECTIE ?? Het station van Tessenderl­o werd geopend in 1878 en werd gesloten voor personenve­rvoer in 1957.
PROVINCIE LIMBURG FOTO COLLECTIE Het station van Tessenderl­o werd geopend in 1878 en werd gesloten voor personenve­rvoer in 1957.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium