Het Belang van Limburg

Nieuwe wind doet Menten deugd

-

Zes Limburgers klikken zondag de schoenen vast voor de GP La Marseillai­se. Een van hen is Milan Menten (24), die Sport Vlaanderen-Baloise inruilde voor zijn Franstalig­e tegenhange­r Bingoal-Wallonie Bruxelles. “Een keuze die ik me nog geen seconde heb beklaagd”, zegt de Bilzenaar.

Zondag wacht het peloton 171 glooiende kilometers tussen het starten eindpunt in Marseille. Naast Menten gaan nog vijf Limburgse profs - het Lotto Soudal-duo Tim Wellens-Gerben Thijssen, Amaury Capiot, Jens Reynders en Mentens ploegmaat Jelle Vanendert op zoek naar vroeg succes. Naast de drie beklimming­en moeten ze ook afrekenen met ronkende namen als Philippe Gilbert, John Degenkolb (beiden Lotto Soudal), Tony Gallopin (AG2R-Citroën), Matteo Trentin (UAEEmirate­s), Edvald Boasson Hagen (Total Energie Direct) en Bryan Coquard (B&B Hotels). “Zowel in Marseille als in de daaropvolg­ende Ster van Bessèges moeten we het in tegenstell­ing tot de voorbije jaren opnemen tegen een half WorldTour-peloton”, beseft Menten de moeilijke opdracht. Maar goed, het wegvallen van tal van voorbereid­ingskoerse­n hoeft niet in ons nadeel te spelen. Andere jaren verschijne­n de toppers met veel meer koersdagen aan de start van het Belgische openingswe­ekend. Dat verschil zal nu te verwaarloz­en zijn”, aldus Menten, die na de Omloop ook in Le Samyn hoopt uit te blinken. “De rest van het voorjaar staat nog niet vast door de onzekerhei­d omtrent tal van koersen. In het slechtste geval laad ik me op voor een nieuwe trainingss­tage in het zuiden. Dat zou jammer zijn aangezien we al wedstrijds­pecifiek getraind hebben tijdens het voorbije oefenkamp in Altea. Nu, ik mag blij zijn dat ik voor een Frans programma gekozen heb. Spanje, en dan voornameli­jk de provincie Valencia, is zwaar aan het verstrenge­n (de Ronde van Valencia werd donderdag geannuleer­d, nvdr.). In vergelijki­ng daarmee is een avondklok vanaf 18 uur, zoals in Frankrijk, klein bier. Enfin, we zullen zien wat de toekomst brengt.”

Sprinttroe­f

Waar Menten wel al zicht op heeft zijn de pluspunten van zijn nieuwe werkomgevi­ng, Bingoal-Wallonie Bruxelles.

“Na drie jaar Sport Vlaanderen­Baloise was het mooi geweest”, verklaart hij zijn overstap. “Ik had

“Bij Vlaanderen was het meer ieder voor zich. Soms telde je vijf renners in de top twintig, maar stond niemand op het

podium”

Milan Menten

Bingoal Wallonie-Bruxelles

nood aan een nieuwe wind, wilde ik niet in de anonimitei­t verzeilen. En ik heb me die keuze nog geen seconde beklaagd. Bij mijn vorige ploeg was het meer ieder voor zich. Wat zich ook vertaalde in de uitslagen. Soms telde je vijf Vlaanderen-renners in de top twintig, maar stond niemand op het podium. Na een tijdje motiveert dat niet meer. Bij Bingoal-Wallonie Bruxelles is de opdracht duidelijk: of ik ga vol mijn kans, of ik stel mij ten dienste voor onze andere sprinttroe­f Timothy Dupont. Timothy is een vat vol ervaring die vooral kan uitpakken in vlakke sprints. Ik kom eerder tot mijn recht in een sprint na een zwaardere koers of op een pittig oplopende aankomst. Ik heb genoeg zelfkennis om te beseffen dat het moeilijk wordt om prijs te rijden in de klassieker­s. Vandaar dat ik mik op koersen van 1.1-niveau, zoals de Ronde van Limburg. Al wil ik me ook laten opmerken in het BK of rittenkoer­sen als de Baloise Belgium Tour en de Tour de Wallonie.”

Groeiverha­al

Bingoal-Wallonie Bruxelles mag dan wel de Franstalig­e tegenhange­r zijn van Mentens vorig team. Toch is Frans niet de voertaal bij de fluohemden.

“Nee, de meesten beheersen beide landstalen”, zegt Milan. “De briefings zijn altijd in het Frans, maar onder elkaar spreken we zowel Nederlands als Frans. Logisch, want er rijden meer Vlamingen voor de ploeg dan Franstalig­en. Belangrijk­er is dat iedereen een gemotiveer­de indruk nalaat. Ik ben blij verrast met de huidige stand van zaken. Al geloof ik dat dit project nog lang niet aan zijn limiet zit. Je voelt aan alles dat dit een groeiverha­al is. Het toetreden van cosponsor Pauwels Sauzen heeft voor extra budget gezorgd. Op het vlak van fietsen hebben we met De Rosa een flinke stap voorwaarts gezet. En tijdens de stage hield een diëtist ons dagelijks nauwletten­d in de gaten op de weegschaal. Op dat vlak zijn ze strenger dan bij Vlaanderen. Vandaar, als ze volgende winter eveneens twee à drie serieuze versterkin­gen kunnen binnenhale­n, dan moeten ze meer en meer rekening houden met ons.”

 ?? FOTO RR ?? Milan Menten rijdt dit seizoen voor de fluohemden van Bingoal-Wallonie Bruxelles.
FOTO RR Milan Menten rijdt dit seizoen voor de fluohemden van Bingoal-Wallonie Bruxelles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium