Het Belang van Limburg

Rani Rosius loopt eerste wedstrijd in vier maanden

- Gert Sillen

ATLETIEK

ZATERDAG MICROMEETI­NG GENT Rani Rosius mag eindelijk weer aan de bak. De snelste vrouw van België start zaterdag op de 60 meter op de micromeeti­ng in de Gentse Topsportha­l. “Of ik blij ben? Ik heb net geen gat in de lucht gesprongen.”

“Er liggen weer doelen in het verschiet”, kijkt de Genkse uit naar haar eerste wedstrijd sinds 13 september in Berlijn. Het doel van deze micromeeti­ng is atleten een kans te geven om limieten te lopen voor het EK indoor, dat begin maart in het Poolse Torun plaatsvind­t. Ook Rosius mikt op een trip naar Oost-Europa. “Het is mijn grote doel van deze winter. De limiet staat op 7.28, mijn persoonlij­k record bedraagt 7.31. Het is niet onmogelijk. Hoe ik me voel? Goed, heel goed, maar ik heb geen idee in welke tijd dat zich zal vertalen. Ik ben niet de atlete die meteen bij de eerste wedstrijd haar besttijd verbetert. Vogeeft rig jaar liep ik bij mijn eerste indoorweds­trijd 7.53, daar wil ik zeker onder duiken. Ik ben meer iemand van de geleidelij­ke opbouw. Als alles goed verloopt, liggen er nog wedstrijde­n in het verschiet. Volgende week staat er een nieuwe micromeeti­ng op het menu, er is wellicht de IFAMmeetin­g op 14 februari en het BK. In één van deze wedstrijde­n wil ik die limiet lopen.”

Micromeeti­ng

De term micromeeti­ng mogen we letterlijk nemen. Met de 60m vlak, de 60m horden en de 400m, telkens voor mannen en vrouwen, staan er slechts drie nummers op het programma. In totaal kruipen veertien atleten in de startblokk­en. Om 15.20 uur neemt Rosius het op tegen Manon Depuydt in de reeksen. Een dik uur later volgt de finale tussen hun beidjes. “Het wordt eerder een battle, een strijd van vrouw tegen vrouw, dan een echte loopwedstr­ijd”, schat Rosius in. “In normale omstandigh­eden trekken de atleten zich aan elkaar op, dit zal nu minder het geval zijn. Het zal vreemd aanvoelen. Twee sprintster­s voor acht banen. Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij met deze kans. Eindelijk kan ik me weer focussen op een wedstrijd en trainen met een concreet doel voor ogen. Sinds een tweetal weken wisten mijn trainer Johan en ik dat er mogelijk een wedstrijd zat aan te komen en hebben we de krachttrai­ningen voor snelheidst­rainingen ingeruild. Alleen jammer dat de overheid recent besloten heeft de atletiekpi­ste in Kiewit te sluiten. Daardoor moesten we in allerijl onze toevlucht nemen op de piste van de Basvelden. Alleen is daar geen verlichtin­g en geen materiaal voorhanden. Jammer, omdat we ons zeer strikt houden aan alle maatregele­n.”

Op Rosius’ Instagram passeerde een filmpje waarin ze de befaamde zandkuil in Zonhoven naar boven sprintte. “Neen, dat was geen spielerei. Dat is één van de zwaarste trainingen van het jaar waar ik niet naar uitkijk. Tien tot twaalf keer op de limiet naar boven sprinten in een uur. Om net niet te moeten overgeven.”

 ?? FOTO BELGA ?? Rani Rosius: “Of ik blij ben? Ik heb net geen gat in de lucht gesprongen. Er liggen weer doelen in het verschiet.”
FOTO BELGA Rani Rosius: “Of ik blij ben? Ik heb net geen gat in de lucht gesprongen. Er liggen weer doelen in het verschiet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium