Het Belang van Limburg

Overvaller­s krantenwin­kel spelen elkaar zwartepiet toe

- Geert Houben

Een 24-jarige Turnhouten­aar en een Genkse van 25 zijn gisteren voor de rechter verschenen na een overval op een krantenwin­kel in Runkst. Met de hulp van het opsporings­programma Faroek wisten speurders het duo te klissen. De man en de vrouw wijzen elkaar als verantwoor­delijke aan.

Op 22 september vorig jaar stapte de man krantenwin­kel ’t Runksters Gazetje binnen op het SintHubert­usplein in Runkst. De verdachte haalde een mes boven en riep: “Geef mij al uw geld of ik maak u kapot.” Hij zette zijn dreigement kracht bij door het scherm van plexiglas tegen de grond te smijten. Het maakte weiook nig indruk op de uitbater. “Ik ga u niks meegeven. Je gaat alleen maar klappen krijgen.” Zonder buit zette de verdachte het op een lopen.

Onderzoek in de buurt leverde niets op. Pas na het tonen van de camerabeel­den in het VTM-programma Faroek kwam de man in het vizier. Er was ook een vrouw te zien die de situatie in de gaten hield en even voor de feiten met de verdachte in gesprek was. Sinds november verblijven de twee in de gevangenis. Het was enkel de Genkse die gisteren in persoon in de Hasseltse rechtbank opdaagde. Ze ging voor de vrijspraak en schoof de schuld in de schoenen van de man. “Hij heeft bekend en was onder invloed van drugs op het moment van de feiten. De verdachte woont samen met de vrouw”, aldus de procureur. “Hij zegt te hebben gehandeld in haar opdracht. De vrouw zat in geldnood.”

Het openbaar ministerie vorderde drie jaar cel voor de man, die al negen veroordeli­ngen op zijn palmares heeft. De vrouw beschikt over een blanco strafblad en moet vrezen voor twee jaar cel.

Emotionele chantage

Advocaat Lennard Hellings schetste de moeilijke levensloop van de Turnhouten­aar. “Zijn vader en moeder hebben hem verlaten toen hij drie jaar oud was. De opvoeding door zijn grootvader was ook geen succes. Hij werd naar het internaat gestuurd en had geen sociaal vangnet, waardoor de man op straat terecht kwam. De voorbije jaren werkte hij op basis van dagcontrac­ten en ging het beter met hem. Enkel door emotionele chantage van de vrouw is hij zo onverstand­ig geweest om de krantenwin­kel binnen te gaan. Ik heb geld nodig of ik doe me iets aan.”

“Op het moment dat hij op Faroek verscheen, wou hij zich aangeven. Alleen zocht mijn cliënt nog iemand om voor zijn hond te zorgen, en was de politie hem te snel af. Ik vraag een milde toepassing van de strafwet. De man heeft goed meegewerkt aan het onderzoek.”

Advocate Vanessa Penninger ging resoluut voor de vrijspraak voor de vrouw. “Het is de man die op zijn eentje de winkel binnenloop­t. Hij bedreigt de uitbater, hij haalt zijn mes boven. Het enige wat te zien is, is dat mijn cliënte voor de feiten in zijn buurt was en voorbij de winkel wandelde. Telefonisc­h contact voor en na de overval was er niet. Zij heeft er niets mee te maken. Bovendien wilde ze bij hem vertrekken omdat hij haar geslagen had. Nu zit ze al sinds 16 november ten onrechte in de gevangenis.”

Vonnis op 11 februari.

 ?? FOTO VTM ?? Een 24-jarige Turnhouten­aar en een Genkse van 25 zijn gisteren voor de rechter verschenen.
FOTO VTM Een 24-jarige Turnhouten­aar en een Genkse van 25 zijn gisteren voor de rechter verschenen.
 ?? FOTO VTM ?? Op camerabeel­den is te zien hoe de overvaller vlucht, achtervolg­d door de uitbater van de krantenwin­kel.
FOTO VTM Op camerabeel­den is te zien hoe de overvaller vlucht, achtervolg­d door de uitbater van de krantenwin­kel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium