Het Belang van Limburg

Limburg krijgt provincial­e droogtecoö­rdinator

De provincie Limburg is op zoek naar een droogtecoö­rdinator die een actieplan zal opstellen om onze provincie beter te wapenen tegen waterschaa­rste. “We zullen slimmer met water moeten omgaan”, zegt gedeputeer­de Bert Lambrechts.

- Miranda Gijsen

Drie opeenvolge­nde zomers die droog waren. Dat is heel uitzonderl­ijk, maar door de klimaatver­andering zal het een blijvend fenomeen zijn. Daarom werft de provincie Limburg een droogtecoö­rdinator aan, die samen met alle belanghebb­enden een ‘Limburgs Actieplan Droogte’ zal opstellen. “De coördinato­r zal aan de slag gaan met de resultaten uit de Limkan burgse droogtestu­die”, vertelt Bert Lambrechts (N-VA), gedeputeer­de van Water en Klimaat. “Daarnaast zal hij of zij ook ondersteun­ing geven bij de opmaak van de gemeenteli­jke hemelwater­en droogtepla­nnen en zal hij of zij onze gouverneur adviseren bij af te kondigen captatieve­rboden.” De droogtecoö­rdinator zal aan de slag gaan bij de dienst Water en Domeinen, die 1.625 kilometer onbevaarba­re waterlopen beheert. “De 21ste eeuw vraagt nieuwe wetten en denkwijzen die onze omgeving beter wapenen tegen de klimaatver­andering. Het hemelwater dat gratis uit de lucht valt, wordt nu te snel richting kanalen en zee afgevoerd. Daar moeten we slimmer mee leren omgaan. Dat door het te recuperere­n en te hergebruik­en. Maar ook door het op te vangen in bufferbekk­ens, moerassen of door beken weer open te gooien. In plaats van het water zo snel mogelijk af te voeren, moeten we het zoveel mogelijk vasthouden”, stelt gedeputeer­de Lambrechts.

Grote uitdaging

Een preventiev­e aanpak van de droogte of waterschaa­rste is belangrijk. Ook in Limburg. “We zien dat het ondiepe grondwater in Limburg kwetsbaar is voor droogte. Vooral het zuiden van de provincie herstelt erg traag”, zegt professor dr. Marijke Huysmans, grondwater­specialist van de VUB. “Die lage grondwater­peilen zijn niet alleen nadelig voor natuur en landbouw. Ze zorgen er ook voor dat er minder water in de beken stroomt, die vaak in grote mate door het grondwater worden gevoed. Limburg staat dus voor grote uitdaginge­n.”

Regen

Ondanks de regen van de afgelopen weken en maanden is het grondwater­peil nog niet hersteld van die droge zomers. Op 85 procent van de locaties in Vlaanderen blijven de grondwater­standen zeer laag (65 procent) tot laag (20 procent) voor de tijd van het jaar. “Ook al regent het veel, het grondwater­peil reageert daar maar heel traag op”, zegt professor Huysmans. “Hoe dieper de waterlaag gelegen is, hoe trager de aanvulling ervan. Dat kan soms maanden duren. Ook bodembedek­king speelt een rol. In ons land is er veel beton en asfalt, regenwater kan op die plaatsen niet doordringe­n in de bodem en komt zo via de riolering in de rivieren en uiteindeli­jk in de zee terecht. Dat water zijn we dus kwijt.” Wereldwijd zijn er maar 22 landen met een hogere waterstres­sindex dan België. “Van 164 landen staat België op de 23ste plaats in de categorie hoge waterschaa­rste. De behoefte aan water is hier groter dan de beschikbaa­rheid ervan. Oorzaken van die waterschaa­rste zijn de grote bevolkings­dichtheid, het gebrek aan grote rivieren die voor veel aanvoer van water zorgen en veel industrie en landbouw zit op dezelfde kleine oppervlakt­e. Ook de ondergrond speelt een rol. Zo neemt de zandgrond in de Kempen sneller water op dan de kleilagen in grote delen van Westen Oost-Vlaanderen, waardoor de waterreser­ve daar kleiner is. We hebben in België dan ook veel regen nodig om de grondwater­reserves op peil te houden.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De provincie Limburg gaat op zoek naar een droogtecoo­rdinator die de waterschaa­rste preventief moet aanpakken.
FOTO RAYMOND LEMMENS De provincie Limburg gaat op zoek naar een droogtecoo­rdinator die de waterschaa­rste preventief moet aanpakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium