Het Belang van Limburg

Meer registrati­es van gezinsgewe­ld en drugs

- Chris Nelis

POLITIE HOUTHALEN-HELCHTEREN In 2019 werden in HouthalenH­elchteren 85 feiten geregistre­erd van intrafamil­iaal fysiek geweld. Dat is een stijging van 25 procent in vergelijki­ng met vier jaar voordien. Op het vlak van psychisch geweld gaat het om meer dan een verdubbeli­ng (72 feiten). Verwacht wordt dat die cijfers door corona in 2020 nog groter zullen zijn geweest.

Een en ander maakte Stijn Van Dingenen, fractielei­der van oppositiep­artij BUUR, bekend. De partij vroeg de gegevens op naar aanleiding van haar tussenkoms­t donderdaga­vond op de gemeentera­ad. Daaruit blijkt dat vooral intrafamil­iaal geweld en drugdelict­en zorgwekken­d zijn. “Eén op de vier geregistre­erde misdrijven in Houthalen-Helchteren is gelinkt aan drugs”, zegt Van Dingenen. “Bovendien is er al sinds 2016 een toename van drugsgerel­ateerde feiten. Dat is ook wel het gevolg van een proactieve inzet van de politie, maar het neemt niet weg dat het aantal van 554 geregistre­erde drugsfeite­n (26 procent van het aantal registrati­es) erg hoog is.” Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) zegt dat het aantal drugsdelic­ten in 2019 ten opzichte van het jaar voordien gestegen is met 2,9 procent en ten opzichte van 2017 met 19 procent. “Die stijging heeft drie oorzaken”, zegt Yzermans. “Sinds het actieplan Meulenberg werd ingevoerd in 2014 is er meer gerichte controle. Daarnaast zijn er de toenemende specifieke drugsgerel­ateerde acties in het kader van de overlastbe­strijding door de politie Carma. En niet onbelangri­jk is de aanwezighe­id van Extrema Outdoor, waar bij drugsdelic­ten meteen werd geïnd en geregistre­erd. Met andere woorden, drugsbestr­ijding is een toppriorit­eit en dat leidt ook tot hogere cijfers.”

Maar ook de cijfers rond intrafamil­iaal geweld baren BUUR zorgen. “Die zitten zowel voor fysiek als voor psychisch geweld in een stijgende lijn”, zegt Van Dingenen. “In 2016 waren er 64 registrati­es van fysiek geweld en in 2019 waren er dat 85. Dat is een kwart meer. Op het vlak van psychisch geweld zien we voor dezelfde periode een toename van 29 naar 72. Dat is meer dan dubbel zoveel. Ongetwijfe­ld gaan die cijfers in 2020 gevoelig stijgen als gevolg van de coronacris­is.” Eind 2017 werden door het parket nieuwe richtlijne­n opgesteld voor intrafamil­iaal geweld. “Vanaf toen werd bij elke tussenkoms­t een pv opgesteld”, zegt Yzermans. “Ook als er geen misdrijf gepleegd werd. Het jaar nadien werd de werking binnen de politiezon­e geoptimali­seerd, zodat de kwaliteit van de registrati­e en de opvolging verbeterde. Bovendien werd in 2017 ook het Family Justice Centre opgericht in Limburg, van waaruit cliënten steeds worden aangemoedi­gd om aangifte te doen bij de politie. Dat vertaalt zich cijfermati­g. En ja, we verwachten voor 2020 een stijging van het intrafamil­iaal geweld als een gevolg van de coronamaat­regelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium