Het Belang van Limburg

Bos Baalberg na honderden jaren open voor wandelaars

- Zahra Boufker → nptessende­rlo@gmail.com

In Tessenderl­o is donderdag het 17 hectare grote natuurgebi­ed aan de Baalberg officieel geopend. Het ligt op de top van een Ijzerzands­teenheuvel, vlakbij het centrum. Natuurpunt kocht het bos van privé-eigenaars en stelt het voortaan open voor wandelaars.

De aankoop dateert van eind vorig jaar. Natuurpunt kreeg hiervoor financiële hulp van het gemeentebe­stuur. De Baalberg was daarvoor jarenlang privé-eigendom en dus verboden terrein voor wandelaars. Volgens Paul Beert, voorzitter bij Natuurpunt Tessenderl­o, is dit een historisch moment. “Het bos is al honderden of misschien wel duizenden jaren in private handen. Door de coronaciri­sis is het belang van natuur in eigen buurt nog maar eens duidelijk geworden voor ons allemaal. Door de aankoop zal het bos voor eeuwig beschermd zijn en op een waardevoll­e manier beheerd worden.”

Kapel van de zeven beuken

Ook het gemeentebe­stuur van Tessenderl­o is blij dat het bos nu voor iedereen openstaat. “Eindelijk kan de Looienaar er nu terecht”, zegt schepen van Milieu Stefan Govaerts (CD&V). “De middelen die wij jaarlijks aan Natuurpunt geven, hebben we gegroepeer­d voor de komende vijf jaar - zo’n 50.000 euro. Daarmee hebben we hen kunnen steunen voor deze aankoop. Nu kan ook het ‘kapelletje van de zeven beuken’ weer door de buurt gebruikt worden.”

Zeldzame grond

Natuurpunt zal nu alle fauna en flora inventaris­eren en een beheerplan opstellen. Volgens Paul Beert heeft het bos een zeldzame ondergrond. “Het bos van de Baalberg is zeer oud en dateert van de jaren 1700. De grond en het bioleven zijn zeer zeldzaam in Vlaanderen. De bedoeling is dat we het bos houden zoals het er nu bij ligt, ook met het dood hout dat er nu ligt.

Het hout vormt een basis voor alle fauna en flora in de omgeving. Naast veteranenb­omen zoals eiken, beuken en kastanjebo­men vormt het ook een thuis voor bedreigde planten zoals donkerspor­ig bosviooltj­e en de zeldzame boomklever en zwarte specht. We gaan nu inventaris­eren wat er allemaal is van planten en dieren. De exotische bomen worden weggehaald, zoals bijvoorbee­ld de Amerikaans­e vogelkers.” Natuurpunt Tessenderl­o doet tegelijker­tijd een oproep aan vrijwillig­ers. “Om een natuurgebi­ed van 17 ha goed te beheren, hebben we extra volk nodig. Wie zich geroepen voelt, mag ons zeker contactere­n.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “Een historisch moment, Looienaars kunnen hier voortaan komen wandelen”, aldus Paul Beert van Natuurpunt en schepen van Milieu Stefan Govarts.
FOTO ZAHRA BOUFKER “Een historisch moment, Looienaars kunnen hier voortaan komen wandelen”, aldus Paul Beert van Natuurpunt en schepen van Milieu Stefan Govarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium