Het Belang van Limburg

Vier, Vijf en Zes worden Play4, Play5 en Play6

- Benjamin Praet

Het Vlaamse tv-landschap verandert opnieuw. Vier, Vijf en Zes heten voortaan Play4, Play5 en Play6, en dra komt daar vrouwenzen­der Play7 bij. Maar wat is het verhaal daarachter? En wat betekent dat voor u als kijker? Wat gebeurt er met Vier, Vijf en Zes?

Die zenders krijgen een nieuwe naam en een nieuw logo. Als Play4, Play5 en Play6 bieden ze onderdak aan meer dan dertig schermgezi­chten.

Wat verandert inhoudelij­k?

Play4 zal inhoudelij­k niet verschille­n van Vier zoals u dat tot nu kende. Ook op Play6 (nu Zes) verandert niets: daar blijft de focus liggen op ‘USA all day’, met series en films waar ‘popcornver­tier’ centraal staat.

Play5 krijgt over enkele maanden een licht andere invulling. Die begon als vrouwenzen­der VijfTV, maar werd na de switch naar Vijf destijds wat pittiger, met programma’s als Temptation Island. Ook al waren er tezelfdert­ijd nog romcoms en ziekenhuis­series te zien. Met die spreidstan­d wordt nu komaf gemaakt: het nieuwe Play7 wordt een vrouwenzen­der en Play5 behoudt alles wat “feller, luider en meer glossy is, en fun en onstuimig”. Denk aan Temptation Island, Château Meiland of de misdaadser­ie Prodigal Son.

Wat is het nieuwe Play7 dan?

Play7, dat start op 2 april, is een compleet nieuwe zender en richt zich vooral op een vrouwelijk doelpublie­k. Het tv-aanbod voor dat segment slonk dit najaar toen concurrent DPG, het huis boven de VTM’s, Vitaya schrapte. “Wij geloven niet meer in exclusieve zenders”, redeneren ze daar.

Het zendschema van Play7 zal vooral bestaan uit aangekocht­e programma’s, zowel fictie, reality als human interest. Een greep uit het aanbod: Dr. Phil, The Doctors, Property Brothers, The Secrets She Keeps en films als The Notebook.

Met welke nieuwe programma’s pakken Play4 en Play5 uit?

De absolute blikvanger op Play4 wordt Leef!, een docureeks waarin James Cooke mensen volgt die niet lang meer te leven hebben. De eerste beelden beloven pakkende televisie. Uitkijken is het ook naar De Bacheloret­te, waarin een groep mannen strijdt om de liefde van Elke Clijsters. In de dagelijkse reeks Dag Dokter worden dan weer veertien gepassione­erde huisartsen gevolgd.

Later dit jaar staan nog onder meer Viervoeter­s gepland, waarin Joris Hessels en Dominique Van Malder op zoek gaan naar nieuwe baasjes voor adoptiehon­den, en de terugkeer van Scheire en de Schepping. In Kat Zonder Grenzen sloopt Kat Kerkhofs het laatste taboes rond seks en relaties. De fictiereek­s Grond heeft Adil El Arbi en Bilall Fallah aan boord als regisseurs. Die gaat over een ondernemer die heilige grond vanuit Marokko naar ons land wil verschepen, om moslims in te begraven.

Op Play5 is het uitkijken naar Op een Ander, waarin gezinshoof­den een week wisselen van familie.

Welke programma’s komen terug?

Play4 brengt ook enkele paradepaar­djes terug. De Mol trekt dit keer naar Duitsland en Blind Gekocht doet het voortaan met Kobe Ilsen als presentato­r. Voorts is er een nieuw seizoen van Topdokters en ook Het Parket en De Rechtbank komen terug, zij het later dit jaar. Ook zijn er nieuwe seizoenen van onder meer De Container Cup, docureeks Don’t Worry Be Happy en Dancing with the Stars.

Vanwaar die naam ‘Play’?

SBS, het huis boven de zenders, is eigendom van Telenet. Dat hanteert al langer de merknaam ‘Play’. Denk maar aan de betaalform­ules Play More of Play Sports. Het merk verder uitrollen moet de herkenbaar­heid verhogen, naar kijkers én adverteerd­ers toe, en moet het in de toekomst mogelijk maken om er ook andere activiteit­en in onder te brengen. Van audio tot evenemente­n. Tegelijk benadrukt SBS wel dat “elke zender zijn identiteit moet behouden”.

Krijgt dat ook een vertaling online?

Ja, vanaf nu maken de websites van de verschille­nde zenders – vandaag goed voor een versnipper­de twee miljoen registrati­es – plaats voor één bestemming: GoPlay.be. In eerste instantie is dat een site, later volgt ook een app. Die dienst is volledig gratis en is het best te vergelijke­n met VRT.NU en VTM Go, de initiatiev­en van de andere omroepen. GoPlay.be is bovendien meer dan een weerslagje van wat op televisie te zien is. Er komen nieuwe aflevering­en van de jongerenre­eks wtFOCK en er wordt gewerkt aan een nieuwe serie, Panna. Die gaat over Antwerpse meisjes die straatvoet­bal spelen. Voorts zijn Jeff en P-Jay van het Youtube-kanaal Superconte­nt aan boord, blijft Viktor Verhulst vloggen en zal Kat Kerkhofs het hele EK voetbal volgen vanop de eerste rij.

 ?? FOTO SBS ?? Play4, Play5 en Play6 bieden onderdak aan meer dan dertig schermgezi­chten.
FOTO SBS Play4, Play5 en Play6 bieden onderdak aan meer dan dertig schermgezi­chten.
 ?? FOTO SBS ?? De nieuwe logo’s.
FOTO SBS De nieuwe logo’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium