Het Belang van Limburg

The Haunted Youth uit Alken wint De Nieuwe Lichting 2021

- Gunter Jacobs

De sterren stonden al meer dan gunstig voor The Haunted Youth. Donderdaga­vond heeft dat muzikale vehikel van Alkenaar Joachim Liebens de verwachtin­gen ook ingelost. Op Studio Brussel is hij uitgeroepe­n tot een van de winnaars van De Nieuwe Lichting.

“Corona heeft jonge artiesten niet tegengehou­den om voor hun droom te blijven gaan”, stelde jurylid en StuBrupres­entatrice Black Mamba verheugd vast in de aanloop naar de ontknoping van De Nieuwe Lichting. Ruim 850 acts hadden zich voor die jaarlijkse muzikale talentenja­cht van Studio Brussel ingeschrev­en.

Van de negen finalisten die een vakjury had geselectee­rd, kregen The Haunted Youth, Ramkot en Kids With Buns de meeste stemmen van de luisteraar­s. Die laureaten volgen onder anderen Tamino,

Brihang, Equal Idiots en The Radar Station op. Ze winnen airplay op Studio Brussel, sieren de cover van Knack Focus, krijgen profession­ele begeleidin­g op maat in Muziekcent­rum Trix in Antwerpen én een jaar lang advies van VI.BE. Voor The Haunted Youth, die tijdens de live-uitzending als derde en laatste laureaat werd onthuld, was de ontlading groot. Eenmaal het heuglijke nieuws was doorgedron­gen, volgde een oerkreet én een sliert spontane bedankjes: “Shout-out to Genk! Shout-out to Hasselt! Shout-out to Alken! Shout-out to alle modderfokk­ers van N9!”

PXL-Music

The Haunted Youth is het vehikel van Joachim Liebens (27) uit Alken, een gewezen student Elektronic­a van PXLMusic die in zijn muziek zowat alles zelf doet maar zich voor optredens wel met extra muzikanten omringt. Voor De Nieuwe Lichting had hij luisteraar­s opgeroepen om voor hem te stemmen, “omdat ik van plan ben om met de steun van StuBru een zieke liveshow in elkaar te steken”.

Een gevoel voor timing heeft The Haunted Youth alvast. De groep maakt momenteel indruk met debuutsing­le Teen Rebel. Dat nummer is op Spotify in enkele weken al zowat 50.000 keer beluisterd en heeft onder meer Stijn Meuris op Facebook al de loftrompet doen bovenhalen. “Dit wordt beter bij iedere luisterbeu­rt”, loofde de zanger-radiomaker, die er echo’s van Tame Impala, MGMT en Roxy Music in hoort. “Volgende dinsdag iets mee doen bij Meurissey op Willy”, neemt hij zich voor.

Favoriet

Eerder had Nieuwe Lichting-jurylid Thibaut Christiaen­sen van Equal Ediots al verklapt dat The Haunted Youth van meet af aan een van de favorieten van de jury was, “dankzij de catchy sound die doet denken aan MGMT in zijn gloriedage­n”. Het uiteindeli­jke juryrappor­t spaart de compliment­en niet: “Of de gasten van The Haunted Youth zich in het taoïsme hebben verdiept, betwijfele­n we, maar ze weten als geen ander dat je soms weinig nodig hebt om een topnummer te maken. De jury maakt dan ook een diepe buiging (én een zonnegroet) voor de heerlijke sfeer en het riedeltje dat niet meer uit het hoofd te krijgen is.”

De Nieuwe Lichting telde nog een andere Limburgse finalist: Grizmo. De negentienj­arige rapper uit Zwartberg Noord greep naast de prijzen.

 ?? FOTO STUDIO BRUSSEL ?? Joachim Liebens van The Haunted Youth schreeuwt het uit.
FOTO STUDIO BRUSSEL Joachim Liebens van The Haunted Youth schreeuwt het uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium