Het Belang van Limburg

Bokadi sleept toch nog punt uit de brand

“Dit punt doet me meer plezier dan de vier voorgaande zeges.” Mbaye Leye was trots op zijn ploeg. Standard ontsnapte in de dying seconds aan een nederlaag in Oostende: 2-2.

-

We voelen ons leeg”, zuchtte Oostende-trainer Alexander Blessin na de match. De Duitser leek met zijn ploeg op weg naar de vierde plaats en een stuntzege tegen Standard, maar dat was buiten Merveille Bokadi gerekend. In de slotsecond­en devieerde de Congolese verdediger een voorzet van Hugo Siquet in doel: 2-2. Zo bleef Standard vierde in de stand, voor Oostende, en behield Mbaye Leye zijn ongeslagen status. Zeker geen gestolen punt voor de Rouches, die wel slecht begonnen. Vijf wissels ten opzichte van de 3-2-overwinnin­g op Charleroi van zondag, het was een beetje van het goede te veel. Zeker als je tegen een van de ploegen in vorm aantreedt. Met name Cimirot maakte geen beste beurt. Bij de 2-1 verkeek hij zich totaal op een hoge bal.

Twee keer kwam Standard op achterstan­d, twee keer door toedoen van Fashion Sakala. Het was pas voor het eerst onder Leye dat Standard moest achtervolg­en. Getoond werd dat in de slotfase terugknokk­en ook onder de nieuwe coach een specialite­it des huizes blijft. “Zo lang de ref niet fluit, geef je alles”, zei Samuel Bastien na de match. “Het is niet de eerste keer dat we een late goal maken. Dat zit in ons karakter. Je wist op voorhand dat dit een lastige match ging worden. Oostende is aan een goede reeks bezig. Die hebben we kunnen doorbreken. Een punt in aanloop naar de match van zondag tegen Club Brugge is een goede zaak.”

Tevreden coach

Het voordeel van roteren is dat je je beste spelers nog kunt inbrengen. Amallah en Klauss – hij begint steeds beter te renderen - deden de match mee kantelen. Zo waren ze belangrijk in de 1-1 vlak na rust van Balikwisha, die toch alweer zijn zesde goal van het seizoen maakte. Leye: “Dat roteren was niet gedaan met het oog op Club Brugge zondag. Ik voelde dat een aantal jongens nood had aan rust. Dan volgt Seraing, dan Leuven. De kalender zit goed vol en wij hebben een kern van 24 spelers en vier keepers. Als ik altijd een beroep moet doen op dezelfde dertien spelers gaat het niet lukken.”

Maar bovenal was Leye trots op zijn ploeg. “Dit gelijkspel doet me meer plezier dan de voorbije vier overwinnin­gen. Zeker in de tweede helft zag ik een Standard dat ik overal wil zien. Met intensitei­t en druk. Oostende is een voetballen­de ploeg, maar was gedwongen lange ballen te spelen. Dat we laat scoren vind ik geen kwestie van doorzettin­gsvermogen, maar van kwaliteit. We hebben de tegenstand­er moe gemaakt en ze laten lopen. We verdienden misschien wat meer.”

Fouten maken mag

Maar zoals altijd zag Leye ook nog werkpunten. “We moeten wel harder worden in de duels”, gaf hij bijvoorbee­ld aan. Cimirot

zijn slippertje aanrekenen, deed hij niet. “Fouten zullen altijd gebeuren in het voetbal. Als je geen fouten maakt, zou je op een hoger niveau spelen dan dit. Wat telt was de reactie. Ik heb vandaag ook twee jonge gasten gezien die samen nog geen 30 matchen in eerste klasse op de teller hebben (Siquet en Balikwisha, nvdr.), maar met hun loopvermog­en ontzettend belangrijk waren voor de ploeg. Ze moeten zo doordoen.”

Drie dagen voor de uitmatch bij Club Brugge, zonder twijfel Leyes grootste test tot hiertoe, klinkt dat allemaal bemoedigen­d. 13 op 15 en het veldspel gaat in stijgende lijn. Standard mag dromen van play-off 1.

KV OOSTENDE: Hubert (6) – Bataille (7), Tanghe (6), Hendry (6), Jäkel (6), Skulason (6) – D’Arpino (7), Bätzner (6), Hjulsager (6) – Sakala (8), Gueye (5). STANDARD: Bodart (6) – Siquet (7), Dussenne (6), Bokadi (7), Laifis (5) – Cimirot (4), Bastien (6), Carcela (5) – Muleka (5), Balikwisha (6), Tapsoba (5).

VERVANGING­EN: 46’ Tapsoba door Amallah (7), 46’ Muleka door Klauss (7), 62’ Carcela door Lestienne

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? 13 op 15 en het veldspel gaat in stijgende lijn. Standard mag dromen van play-off 1.
FOTO BELGA 13 op 15 en het veldspel gaat in stijgende lijn. Standard mag dromen van play-off 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium