Het Belang van Limburg

AstraZenec­a ook voor 65-plussers goedgekeur­d

nieuws 4

- Liliana Casagrande

CORONAVACC­IN

BRUSSEL

Het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) heeft vrijdag een voorwaarde­lijke vergunning toegekend aan het vaccin van AstraZenec­a dat voor 60 procent doeltreffe­nd is. Het is het derde vaccin dat in de Europese Unie zal worden toegediend, na de vaccins van Pfizer en Moderna. Dat het AstraZenec­a-vaccin ook werd goedgekeur­d voor 65plussers, is verrassend. Duitse experts hadden eerder deze week geadviseer­d om dit vaccin niet te gebruiken voor die leeftijdsg­roep omdat er niet genoeg gegevens zijn om de werkzaamhe­id te garanderen. Van de 23.272 personen op wie het Brits-Zweedse farmabedri­jf het vaccin testte, waren er amper 660 ouder dan 65: niet eens 3 procent. “De kans dat het werkzaam is, is groot, maar dit gaat nog formeel bewezen moeten worden in opvolgstud­ies”, vindt viroloog Marc Van Ranst.

Het EMA baseert de goedkeurin­g op de duidelijke immuniteit­srespons bij de oudere deelnemers en op de ervaring met andere vaccins. Intussen zijn er in het Verenigd Koninkrijk al 320.000 80-plussers ingeënt waaronder ook met het vaccin van AstraZenec­a. De gegevens van deze personen worden nu ook bestudeerd.

Levering

Ons land heeft 7,5 miljoen vaccins besteld bij AstraZenec­a. Die zijn ook opgenomen in de voorlopige planning die de taskforce vaccinatie drie weken geleden heeft voorgestel­d. De taskforce heeft aan de Hoge Gezondheid­sraad advies gevraagd over de toepassing van het AstraZenec­a-vaccin bij 65plussers. Deze groep wordt vanaf maart ingeënt. Dat zou volgens de aanvankeli­jke planning niet alleen met vaccins van Pfizer en Moderna maar ook met AstraZenec­avaccins gebeuren. Tegen dan zou er duidelijkh­eid moeten zijn over de vervolgstu­dies.

Ander probleem met dit vaccin is de bevoorradi­ng. Vorige week kondigde AstraZenec­a aan 60 procent minder te leveren dan overeengek­omen. De ruzie die daarop volgde met Europa is nog niet beslecht.

Johnson & Johnson

Vrijdag heeft het Amerikaans­e Johnson & Johnson, waarvan Janssen Farmaceuti­ca een deel is, bekendgema­akt dat hun vaccin voor 66 procent werkt. Van dat vaccin heeft België er 5 miljoen besteld, het zou over een maand goedgekeur­d kunnen worden door het EMA. In het Belgische vaccinatie­schema is dit vaccin vanaf april ingepland. “Maar alles hangt af van de leveringen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Moderna had ons ook beloofd in de week van 25 januari vaccins te leveren. Dat blijkt dan zaterdag 30 januari te zijn. Johnson & Johnson belooft te leveren in het tweede kwartaal. Dat kan dus 1 april zijn, maar ook 30 juni. Wij communicer­en dus pas over de uitvoering als we zeker zijn.” Moderna heeft blijkbaar ook problemen met de productie, want volgende week worden er zelfs 20 procent minder vaccins geleverd dan verwacht.

3% Vlamingen gevaccinee­rd

Intussen komt bij ons de vaccinatie - ondanks de eerdere kritiek stilaan op gang. Elk land heeft van Europa in verhouding evenveel vaccins gekregen, maar de discussie ging over het al dan niet reserveren van de tweede dosis voor de mensen die al een eerste prik hebben gekregen. “Je ziet landen die snel zijn gestart nu weer even wachten”, zegt Wouter Beke daarover.

In Vlaanderen is volgens Sciensano intussen 3,06 procent van de 18-plussers gevaccinee­rd. Brussel zit aan 1,68 procent en Wallonië aan 2,72 procent. Tot een week geleden liep Wallonië nog voor. “Als we kijken naar de totale bevolking - en dus niet alleen naar de 18plussers - is in Vlaanderen 2,5 procent gevaccinee­rd. Dat is maar 0,1 procent minder dan Duitsland. Nederland, Frankrijk en Luxemburg zitten nog achter ons.” Volgende week worden er in de Vlaamse woonzorgce­ntra 57.000 mensen gevaccinee­rd en ongeveer 10.000 in de ziekenhuiz­en. De week erna wordt een grote versnellin­g verwacht, op voorwaarde dat er genoeg vaccins zijn. In de rusthuizen heeft al bijna iedereen zijn eerste prik gekregen. “In 93 procent van de woonzorgce­ntra is dit al gebeurd, volgende week volgen er nog 18. We zitten perfect op schema.” Tegen 22 februari moeten zowel bewoners als personeel samen 340.000 mensen - ook hun tweede prik gekregen hebben.

VACCINATIE­STRATEGIE

 ?? FOTO BELGA ?? De vaccinatie­campagne komt stilaan op gang in ons land. In de rusthuizen heeft al bijna iedereen zijn eerste prik gekregen. In Vlaanderen is nu ruim 3 procent van de 18-plussers gevaccinee­rd.
FOTO BELGA De vaccinatie­campagne komt stilaan op gang in ons land. In de rusthuizen heeft al bijna iedereen zijn eerste prik gekregen. In Vlaanderen is nu ruim 3 procent van de 18-plussers gevaccinee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium