Het Belang van Limburg

Schorremor­rie

- Reacties: dekern@hbvl.be

Het was een hallucinan­t zicht, zondag in Brussel. Een verboden betoging van een paar honderd mensen, die werden opgewacht door een massa aan politiemen­sen. Wellicht waren er zelfs meer politiemen­sen dan betogers aanwezig, zo bang waren de plaatselij­ke overheden dat de gewelddadi­ge rellen vanuit Nederland naar onze hoofdstad zouden overwaaien. In eigen gouw bleven de betogingen dan weer uit, en stonden de massaal opgetromme­lde politiemen­sen werkloos toe te kijken. Een factuur die de Maasmechel­se burgemeest­er Raf Terwingen graag onder de neus wil duwen van diegenen die via sociale media hadden opgeroepen om te gaan ‘rellen’ aan de Maaskant.

De Brusselse politie bevestigde zondag dat er heel wat ‘supporters’ uit de harde kern van verschille­nde voetbalclu­bs naar de hoofdstad waren afgezakt. En daarmee is ons beeld gevormd. De deelnemers en aanzetters tot deze praktijken zijn een stel hersenloze tieners die eigenlijk niet goed weten waartegen ze betogen, of nog dommere hooligans die de strijd tegen corona verwarren met een voetbalmat­ch. En ja, er waren ook een paar doodongeru­ste moeders aanwezig die niet meer weten wat aan te vangen met hun puberende tieners thuis. Dat er hier en daar ook een vlag met Vlaamse Leeuw was te zien, was alvast reden genoeg voor Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, om op Twitter zijn gal te spuwen. “Driehonder­d arrestatie­s zonder dat er één stap gezet is. Twee maten en twee gewichten”, zo hekelde hij het strenge politieopt­reden bij de verboden manifestat­ie in Brussel. Merkwaardi­g toch. Dat de politie al op voorhand had gezegd dat er arrestatie­s zouden volgen, schreef hij er niet bij.

Maar dat het draagvlak om de coronamaat­regelen in ere te houden begint af te brokkelen, zoveel is duidelijk. Ook een collega-journalist kon dat het voorbije weekend nog met eigen ogen zien. Met grote verbazing stelde ze vast hoe veel mensen ronduit hun voeten vegen aan de regel om enkel in je eentje te winkelen. Er wordt ongegeneer­d met twee, of zelfs drie geshopt, open en bloot. Winkeliers durven duidelijk niets te zeggen. Dat de vaccins in aantocht zijn, maakt het er niet gemakkelij­ker op, integendee­l zelfs. Velen menen er een argument in te zien om lakser met de regels te kunnen omgaan: “Straks zijn we toch gevaccinee­rd.” Maar dat is helaas geen punt. Er is geen alternatie­f, willen we rampen in de ziekenhuiz­en vermijden. We moeten nog even doorbijten. Hoe moeilijk dat ook is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium