Het Belang van Limburg

Onverwacht gevolg van pandemie: 60% minder vroeggeboo­rtes

-

In 2020 zijn er 60 procent minder baby’s te vroeg geboren dan anders in ons land. Hebben de social distancing, mondmasker­s of het thuiswerk er iets mee te maken? Dat is niet meteen duidelijk.

De daling is ingezet op het moment van de eerste lockdown in maart: toen begon het aantal te zakken tot zo’n 30 procent onder het niveau van vorig jaar. Maar de terugval is daarna nog veel uitgesprok­ener geworden en is de rest van 2020 blijven aanhouden. Gevolg: liefst 59 procent minder intensieve neonatale zorg, 58 procent minder niet-intensieve neonatale zorg. Over de oorzaak van deze forse daling is he voorlopig gissen, geven de specialist­en toe

Filip Cools, vicevoorzi­tter van de Belgische Vereniging voor Neonatolog­ie: “We kijken wel in de richting van infecties. Die staan bovenaan bij de factoren die een vroeggeboo­rte in gang zetten.” We zijn door de coronacris­is nog nooit zo met hygiëne bezig geweest als nu. “Mondmasker­s, handen ontsmetten, afstand houden. En minder sociaal contact: om een infectie op te lopen, moet je andere mensen zien. Dat is tijdens de lockdowns veel minder gebeurd”, zegt Cools.

“Misschien ligt ook een andere levensstij­l aan de basis”, zegt Karl Logghe, diensthoof­d pediatrie van het AZ Delta in Roeselare. “Vrouwen waren minder mobiel omdat ze veel thuis waren. Er was minder stress, minder fysieke arbeid. Ook stress is een belangrijk­e factor bij vroeggeboo­rtes.” “Van luchtvervu­iling vermoedt men eveneens dat het een factor is. Omdat er zoveel minder auto’s reden tijdens de lockdown, was ook die factor minder”, zegt Cools.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium