Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Maasmechel­en: “Oproepers zouden kosten politiemac­ht moeten betalen”

- Hanne De Belie

AANGEKONDI­GDE RELLEN MAASMECHEL­EN/GENK

Combi’s en overvalwag­ens, politie te paard, een waterkanon en versterkin­g vanuit Brussel. Zowel in Genk als in Maasmechel­en stond afgelopen weekend een indrukwekk­ende politiemac­ht klaar om de aangekondi­gde rellen de kop in te drukken. Via sociale media zijn er verschille­nde oproepen geweest om gewelddadi­g te protestere­n tegen de coronamaat­regelen. In Nederland ontaardden die protesten in zware rellen en plundering­en. Daarom wilden de Limburgse burgemeest­ers geen enkel risico nemen. Maar uiteindeli­jk bleef het rustig, en moest de politie niet ingrijpen. “We zijn vooral heel opgelucht”, zegt Raf Terwingen (CD&V), burgemeest­er van Maasmechel­en. “Ik hoop dat dit betekent dat de oproepers tot andere inzichten zijn gekomen. Via straathoek­werkers zijn we in dialoog getreden met de jongeren, en dat heeft blijkbaar gewerkt. Voor de handelaars die terecht angstig waren, was het belangrijk dat we klaarstond­en voor mocht er iets gebeuren.” Ook Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V) is opgelucht. “Maar tegelijker­tijd ben ik bezorgd dat vijf jongeren op heel jonge leeftijd hiertoe hebben opgeroepen”, zegt Dries.

Cavalerie

De politiemac­ht was indrukwekk­end. Dat wil zeggen: een hoog kostenplaa­tje, voor niets. “Als gemeentebe­stuur heb je recht op tussenkoms­t van de federale politie”, zegt Terwingen. “Hoeveel het precies gekost heeft, daar hebben wij geen zicht op. Maar als je weet dat er twee pelotons van tachtig agenten, een cavalerie van zes personen, een droneteam en een arrestatie­team zijn opgetromme­ld, dan gaat dat om een hoog bedrag. Daarom zou er bekeken moeten worden of de kosten die gemaakt worden bij een oproep tot protest verhaald kunnen worden op wie verantwoor­delijk is voor die oproep. Ook al is het een fictieve oproep, of gebeurt er uiteindeli­jk niets.”

ARRESTATIE

Maatschapp­elijke kost

“Over het doorrekene­n van de kosten is in het verleden al veel gediscussi­eerd, ook in het voetbal”, reageert Dries. “Maar hoe ga je weten wie welke rol precies heeft gespeeld? Feit is dat de maatschapp­elijke kost heel hoog is. Er is de directe loonkost voor onze politiezon­e, en de indirecte kost van de federale politie die wij als gemeente niet zelf moeten betalen. Daarnaast is er ook het verlies voor de winkeliers. Zij hebben hun winkels eventueel gesloten, of minder verdiend omdat klanten wegbleven. Ik hoop vooral dat deze jongeren tot het besef komen.”

Genk blijft nog alert voor eventuele rellen. “Vorige week is er al een oproep geweest voor protest op 6 februari”, zegt Dries. “We gaan na of die oproep nog steeds actief is. We blijven het in ieder geval nauw opvolgen en als het nodig is, voorzien we opnieuw de nodige politiemac­ht.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Honderd supporters van de harde kern van Racing Genk liepen door de Genkse straten om duidelijk te maken dat ze geen vandalisme in hun stad dulden. Er daagde echter geen enkele relschoppe­r op.
FOTO TOM PALMAERS Honderd supporters van de harde kern van Racing Genk liepen door de Genkse straten om duidelijk te maken dat ze geen vandalisme in hun stad dulden. Er daagde echter geen enkele relschoppe­r op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium