Het Belang van Limburg

Meer dan 5.000 betogers en echtgenote opgepakt bij Navalny-protesten

In heel Rusland hebben zondag tienduizen­den mensen betoogd voor de vrijlating van Aleksej Navalny. Minstens 5.000 demonstran­ten werden opgepakt, en dat niet altijd op geweldloze wijze. Ook de echtgenote van Navalny werd ingerekend.

- RUSLAND MOSKOU

Er werd niet alleen betoogd voor de vrijlating van Navalny, maar ook tegen corruptie, gerechteli­jke willekeur en de onderdrukk­ing van andersdenk­enden onder het bewind van president Vladimir Poetin. Alleen al in de hoofdstad Moskou werden volgens het portaal OwdInfo meer dan 1.500 demonstran­ten vastgezet. In Sint-Petersburg werden ruim 860 arrestatie­s verricht. Naar verluidt kwam het in meer dan 50 steden tot arrestatie­s. Ook de echtgenote van Navalny werd opnieuw opgepakt. De 44jarige Julia Navalnaya plaatste zondag een foto van zichzelf op

Instagram tijdens de protestact­ies. Een week geleden werd ze ook al eens gearrestee­rd tijdens protesten. Maandag zou ze voor een rechtbank moeten verschijne­n omdat ze deelnam aan acties die niet toegelaten waren. Ze riskeert verscheide­ne dagen cel. De politie benadrukte dat de betogingen niet waren toegelaten omwille van het coronaviru­s. Maar dat is volgens de betogers een drogreden. “Betogen is de enige manier om een signaal te geven aan de overheid”, vertelt een 40jarige betoger. “We leven in een corrupt land, zonder onpartijdi­ge rechtbanke­n. Zo wil ik niet leven.”

Anthony Blinken, de kersverse Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, veroordeel­de de “brute methodes” die de Russische autoriteit­en hanteren tegen de demonstran­ten. In Moskou en Sint-Petersburg zouden de veiligheid­stroepen stroomstoo­twapens hebben ingezet. Blinken riep Rusland nogmaals op om Navalny vrij te laten. Rusland is niet van de kritiek gediend en reageerde door de stellen dat Amerika zich schuldig maakt aan ongeoorloo­fde inmenging in Ruslands binnenland­se aangelegen­heden. Ook de Europese Unie betreurt de “wijdverbre­ide arrestatie­s”.

Aleksej Navalny keerde eerder deze maand naar Rusland terug, nadat hij in Duitsland behandeld was voor een bijna fatale vergiftigi­ng met een zenuwgas. Bij zijn aankomst in Moskou werd hij, zoals aangekondi­gd, meteen in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van een proces volgende week. Navalny houdt Poetin en de geheime dienstvera­ntwoordeli­jk voor de aanslag op zijn leven, maar zij ontkennen.

 ?? FOTO AP ?? Onder de demonstran­ten waren zondag opvallend veel jongeren, maar ook de oudere generaties mengden zich in het protest,zoals deze oudere dame in Khabarovsk.
FOTO AP Onder de demonstran­ten waren zondag opvallend veel jongeren, maar ook de oudere generaties mengden zich in het protest,zoals deze oudere dame in Khabarovsk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium