Het Belang van Limburg

Alleen koelkast steekt in, maar toch stroomreke­ning van 4.269 euro

-

Vier jaar na elkaar kreeg Fatima Battah een terugbetal­ing omdat ze weinig elektricit­eit verbruikte. Nu krijgt ze een jaarafreke­ning van 4.269 euro. De alleenstaa­nde moeder kan en wil dat niet betalen.

Fatima Battah is een 48-jarige Genkse die in Alleur, een deelgemeen­te van Ans in de provincie Luik, woont. Ze woont er alleen met haar kind. “De helft van de tijd ben ik daar niet”, zegt ze. “Ik werk bij de politie in Genk of ik ben bij mijn ouders en vrienden in Limburg.”

“Wanneer ik wel in Alleur ben, beperk ik mijn energiever­bruik tot het minimum. Als alleenstaa­nde moeder moet ik zuinig zijn. Lichten blijven niet nodeloos branden, stekkers van ongebruikt­e toestellen worden uitgetrokk­en. Ik kook met gas en stook met mazout. Alleen mijn Amerikaans­e koelkast steekt in.”

Dankzij haar zonnepanel­en werd haar netto verbruik zo jarenlang tot quasi nul herleid. Telkens als de jaarafreke­ning voor haar elektricit­eitsverbru­ik aankwam, kon Fatima een vreugdedan­sje maken. Ze kreeg steeds enkele tientallen euro terug. Maar in december 2020 moest ze bij het zien van haar rekening toch even gaan zitten.

“Ik moet 4.269 euro bijbetalen. Hoe kan dat? Ik heb geen nieuwe toestellen. Ik heb mijn zonnepanel­en en mijn elektrisch­e installati­e laten nakijken. Daar is niets mis mee. Maar als ik de oven of mijn elektrisch­e waterkoker inschakel, dan slaat de meter op hol.”

“Volgens m’n leverancie­r Eneco is er niets mis met de rekening. Die is opgemaakt op basis van de meetgegeve­ns verstrekt door Resa, de Waalse tegenhange­r van Fluvius. Die gegevens zeggen dat ik vorig jaar 14 kWh heb verbruikt, ook al hebben mijn zonnepanel­en 4,5 kWh geproducee­rd.”

“Ik heb Resa gecontacte­erd. Ik zou beroep kunnen aantekenen, maar dan zou het zes maanden duren voor het duidelijk is of de meetgegeve­ns al dan niet correct zijn. Intussen moet ik wel betalen. Dat kan ik niet, en dat wil ik niet. Ik doe niets verkeerds.”

“Uit onze analyse blijkt dat er sinds 2018 inderdaad een significan­te veranderin­g is in het verbruik”, bevestigt Resa. “We stellen voor dat we de meter laten controlere­n. De kosten voor de controle zijn voor ons als de meter defect is. Het verbruik wordt dan binnen twee maanden gecorrigee­rd. Is de hoge meterstand te wijten aan een veranderin­g in het verbruik, een defect apparaat of de binneninst­allatie, dan is dat wel de verantwoor­delijkheid van mevrouw Battah.”

Volgens Eneco is de hoge factuur een en-en-verhaal. “Er is de meter, maar in 2019 is ook geen meterstand opgemaakt”, zegt de woordvoerd­er. “Daarom is voor dat jaar een raming gemaakt van het verbruik. De laatste rekening is opgemaakt op basis van de laatste meterstand die we doorkregen en is een correctie voor de afgelopen twee jaar.”

Fatima moet wel geen lening aangaan. “We hebben een lock op het dossier geplaatst. De klant ontvangt geen kostennota’s zolang de zaak in behandelin­g is.”

“We willen wel een goede raad geven. Wilt u verrassend­e facturen vermijden? Check dan regelmatig de stand van de meters, en geef elk jaar uw meterstand correct door.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Hoewel ze zuinig is met het gebruik van elektrisch­e toestellen én ze zonnepanel­en heeft, liep het verbruik van Fatima Battah vorig jaar op tot 14 kWh. Dat is tien keer meer dan normaal.
FOTO RAYMOND LEMMENS Hoewel ze zuinig is met het gebruik van elektrisch­e toestellen én ze zonnepanel­en heeft, liep het verbruik van Fatima Battah vorig jaar op tot 14 kWh. Dat is tien keer meer dan normaal.
 ??  ?? Gunter Willekens
Gunter Willekens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium