Het Belang van Limburg

Lantaarnpa­al aan slaapkamer houdt Beringenaa­r wakker

-

Enkele jaren geleden verhuisde Rob Mertens naar de Harpstraat in Koersel. Enkele maanden geleden kreeg de straat nieuwe verlichtin­g. Nu staat een van de lantaarnpa­len knal voor Robs slaapkamer.

“In oktober is die verlichtin­gspaal geplaatst”, zegt Rob. “We vroegen voor de start van die werkzaamhe­den al om hem even verderop te zetten. Dat kon of mocht niet.” “Die verlichtin­g is nu zo goed dat onze slaapkamer ook tot laat in de nacht als het ware in daglicht baadt. De paal staat bovendien zo dicht bij de woning, dat hij bij veel wind zelfs tegen de gevel tikt. Heel vervelend.”

“We hebben dit aangekaart bij onze burgemeest­er en Fluvius. Ons voorstel: de paal anderhalve meter naar rechts verhuizen. Op die manier schijnt het licht niet rechtstree­ks in onze slaapkamer en is het voetpad ook nog voldoende verlicht.”

“Maar nu stuurde het stadsbestu­ur ons dit antwoord: ‘Het schepencol­lege gaat niet akkoord met de verplaatsi­ng van de paal, de lamp zal zich wel doven om 24 uur.’ Ja, maar om 5 uur gaat de verlichtin­g weer aan. We zullen dus verduister­ing moeten aanbrengen voor de vensters. Dat waren we niet van plan. Krijgen we daarvoor een compensati­e?”

“De plaatsbepa­ling van de palen gebeurt bij het opstellen van de verkavelin­gsvergunni­ng”, zegt Fluvius. “We hebben op vraag van Beringen offertes opgesteld met een mogelijke oplossing. De eerste oplossing is een armatuur met een sterkere achterlich­tfilter. Een andere is de verplaatsi­ng van de paal, maar hierdoor komt die mogelijk een stukje voor de ingang te staan.”

“De verplaatsi­ng zou 1.257 euro kosten”, zegt schepen Jean Vanhees.” “Bovendien is de lichtinval dan nog niet volledig weggewerkt. Het schepencol­lege heeft beslist deze kost niet te dragen.” “We hebben een ander armatuur voorgestel­d. Dat zou maar 772 euro kosten. Omdat het niet zeker was dat er daarmee géén licht zou binnenvall­en, vonden de bewoners dat geen goede oplossing”, vult burgemeest­er Thomas Vints aan.

“De lamp verwijdere­n is geen optie. De Harpstraat vormt een toegangswe­g naar de academie, naar het sociocultu­reel ontmoeting­scentrum, een kinderopva­ngplaats, en een nog te realiseren woonwijk. Een goede verlichtin­g is daar zeker verantwoor­d. Wel kunnen we instemmen met een verplaatsi­ng van de paal, als de kosten door de aanvrager worden betaald.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Zelfs ’s nachts is het klaarlicht in de slaapkamer van Rob Mertens.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Zelfs ’s nachts is het klaarlicht in de slaapkamer van Rob Mertens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium