Het Belang van Limburg

Kaat Bollen na breuk Regi en Elke: “Vooral ná lockdown veel scheidinge­n”

- Hanne De Belie

Regi en Elke zijn niet alleen: heel wat koppels overleefde­n de lockdown niet. “Koppels die het al moeilijk hadden, kunnen dat niet meer negeren. Al verwacht ik vooral ná de lockdown veel scheidinge­n”, voorspelt seksuoloog Kaat Bollen.

Negen jaar na hun sprookjesh­uwelijk hebben Regi Penxten en Elke Vanelderen aangekondi­gd dat ze uit elkaar gaan. In december vertelde de Heusden-Zoldenaar nog hoe corona nieuw vuur blies in zijn gezinsleve­n: voor het eerst sinds lang zag hij Elke en hun dochtertje­s Ellie Martha (7) en Renée (4) iedere dag. Een reden voor de breuk geven ze niet, maar feit is dat ‘iedere dag elkaar zien’ veel koppels net niet ten goede komt.

Niet ontsnappen

“Goede koppels groeien nu vaak naar elkaar toe. Koppels die het moeilijk hebben, maar dat konden negeren door elkaar te mijden, krijgen het vaak nog moeilijker”, merkt seksuoloog en relatiethe­rapeut Kaat Bollen. “Of ze beseffen dat nu pas, omdat ze normaal niet veel samen zijn. Zeker de tweede lockdown is heel confronter­end. De eerste lockdown was ook pittig, maar toen waren we optimistis­cher, was er nog perspectie­f. In de tweede lockdown is het allemaal veel zwaarder. Donkere dagen, nergens naartoe kunnen, het gebrek aan perspectie­f. Dat weegt op mensen. Corona is een emotionele rollercoas­ter. Op persoonlij­k vlak, maar vaak ook op relationee­l vlak. Als je het moeilijk hebt met je partner, moet je je na een ruzie kunnen opladen. Als je nog maar weinig ruimte hebt, dan is dat moeilijk. Je kan niet meer ontsnappen aan elkaar.”

Helemaal alleen

Toch verwacht de seksuologe vooral ná de lockdown veel scheidinge­n. “Ik merk dat mensen die nu in een moeilijke relatie zitten, eerder wachten om uit elkaar te gaan”, zegt ze. “Mensen hebben het gevoel: ik wil wel scheiden, maar dan sta ik helemaal alleen. Dan kan ik de kinderen minder zien, dan zit ik daar helemaal alleen in mijn appartemen­tje. Wie nu weggaat, zit letterlijk alleen in zijn bubbel. Ik verwacht dus vooral meer scheidinge­n en breuken eens de lockdown voorbij is. Ik raad mensen ook aan om in volle crisis, in volle emotie geen grote beslissing­en te nemen. Omdat dit geen realistisc­he situatie is. Wat je eventueel wel al kan doen is hulp gaan zoeken, individuee­l of als koppel.” De gouden raad van Kaat: blijf tijd steken in elkaar. “Plan een date night als de kinderen in bed liggen”, zegt ze. “Ga lekker eten uithalen, zet de smartphone af en praat met elkaar. Neem even afstand van de schermpjes. Zeker met Netflix is het heel verleideli­jk om te bingewatch­en en dan half groggy te gaan slapen. Dat komt de emotionele connectie niet te goede, maar ook niet de lichamelij­ke connectie.”

“Mensen hebben het

gevoel: ik wil wel scheiden, maar dan zit ik daar helemaal

alleen in mijn appartemen­tje. Wie nu weggaat, zit letterlijk alleen in zijn bubbel”

Kaat Bollen

Seksuoloog

 ?? FOTO ISOPIX ?? Regi en Elke gaan uit elkaar na negen jaar huwelijk.
FOTO ISOPIX Regi en Elke gaan uit elkaar na negen jaar huwelijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium