Het Belang van Limburg

Grote kapwerken onder hoogspanni­ng in Bosland

Onder de hoogspanni­ngslijn die door Bosland loopt, starten vandaag, maandag, grote kap- en snoeiwerke­n. Een aannemer gaat een corridor van 65 meter breed maken zodat een extra draadstel kan worden gespannen.

- Mireille Maes

Elia, de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er, wil tegen eind 2024 de 92 kilometer lange hoogspanni­ngslijn tussen Kinrooi en Zandhoven vernieuwen en versterken. Op die manier is het mogelijk om meer elektricit­eit met Nederland uit te wisselen. En dat is nodig om de bevoorradi­ng van elektricit­eit voor het hele land te blijven verzekeren.

Storingen

De hoogspanni­ngslijn loopt door een stuk Bosland. En daar beginnen maandag de voorbereid­ende werken. “We gaan daar door dichtbebos­t gebied. Om de werken uit te voeren, moet onder de hoogspanni­ngskabels een corridor van 65 meter vrij worden gemaakt. Dat is nodig omdat bomen die te dicht bij de draden komen, storingen kunnen veroorzake­n”, legt Pieter Verlaak van Elia uit.

In de praktijk betekent dat er in Bosland veel bomen gekapt gaan worden over een traject van om en bij de 2,5 kilometer. “Momenteel is de situatie zo dat er maar aan een zijde van de masten elektricit­eitsdraden hangen. We hebben daarom ook maar aan een kant een corridor onder de draden. Maar omdat nu ook aan de andere kant draden worden gespannen, moet een bredere strook bomenvrij worden gemaakt.”

Heide

De kapwerken starten aan de sporthal in Eksel en volgen dan het traject van de acht masten via de achterkant van de autokeurin­g tot in de Kiefhoekst­raat. De werken gaan een paar weken duren. Daarna worden er platen gelegd zodat de zware machines tot bij de masten kunnen geraken zonder te veel schade aan te richten aan de ondergrond.

Na het installere­n van het nieuwe draadstel en het vervangen van het bestaande, is het de bedoeling dat onder de masten heide en struiken komen. “Samen met het Agentschap Natuur en Bos hebben we een natuurbehe­ersplan opgesteld. Het is vergelijkb­aar met wat we ook al op andere plekken deden. In Genk en Zutendaal bijvoorbee­ld. Daar is intussen uitgekomen dat de boomkikker zich dankzij de corridor sneller heeft kunnen verspreide­n. En dat is ook de bedoeling in Bosland. Met de juiste aanplantin­g, poelen en wat beuken als overgang naar het volle bos zijn er in de toekomst verschille­nde ecotypes mogelijk onder de leidingen.”

De werken in Limburg gaan ongeveer twee jaar duren. Daarna worden de leidingen in de Antwerpse Kempen tot Zandhoven vervangen. De werken kosten 100 miljoen euro.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Er staan acht hoogspanni­ngsmasten in Bosland. Momenteel is er maar één draadstel. Eind 2022 hangen er twee aan.
FOTO GEERT VAN BAELEN Er staan acht hoogspanni­ngsmasten in Bosland. Momenteel is er maar één draadstel. Eind 2022 hangen er twee aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium