Het Belang van Limburg

De wet van de sterkste

Standard liep op Jan Breydel tegen de eerste nederlaag in het Mbaye Leye-tijdperk aan. Een kansloze 3-1, maar is dat een schande? Neen, Club Brugge is op dit moment simpelweg te goed.

-

De Rouches, de vroege goal van Merveille Bokadi had ze misschien valse hoop gegeven. Standard wist zich in de eerste helft nog redelijk te weren, maar onderging zondagmidd­ag in Brugge de wet van de sterkste. Noa Lang - stilaan toch echt de beste voetballer van onze competitie - was ongrijpbaa­r voor iedereen in rood en wit.

Eerst was het Nicolas Raskin die de Nederlande­r zomaar aan de achterlijn liet passeren. “Een beetje te makkelijk”, zo gaf de Luikse tiener achteraf toe. Soit, Lang legde terug op Hans Vanaken, de Lommelaar tikte simpel de gelijkmake­r binnen. Dat alles werd trouwens in gang gezet door Simon Mignolet en zijn snelle uittrap.

Doelpunten van Dost en Lang, vlak voor en na rust, beslisten een topper die er nooit echt een was. Standard was eerder wel gevaarlijk via een harde knal van Joao Klauss, de beste speler aan Luikse zijde, en de daaropvolg­ende rebound van Michel-Ange Balikwisha. In de slotfase leek het een strafschop te krijgen na hands van Dost. De VAR dacht daar anders over. Het bleef 3-1.

Te vroeg gescoord

Standard berustte in de nederlaag. Raskin: “We zijn ontgoochel­d, maar moeten erkennen dat Club sterker was.” Klauss: “Ons spel kwam er niet uit. We speelden te veel de lange bal, terwijl wij net een voetballen­de ploeg zijn.” Eenzelfde geluid bij Mbaye Leye, of toch ongeveer. “We zijn op een sterk Club Brugge gestuit”, gaf de Senegalese T1 toe. “Elke balaanname was goed, ze leden geen balverlies. Wellicht scoorden we te vroeg, waarmee je Club wakker schudde. Je roept daarmee eigenlijk de druk over jezelf af. Ze verstoorde­n onze opbouw. Als je dan nog veel technische foutjes maakt en er niet staat in de duels…” En zo was het ook. Club is goed daarmee vertellen we niks nieuws - maar het enige wat je kan opperen, is dat Standard te veel respect toonde. “Dat vond ik niet”, zei spits Klauss. “Het is gewoon een topploeg. Ze zijn erg sterk en houden de bal goed in de ploeg. Dat was lastig voor ons.”

Snel vergeten

Leye, steevast eerlijk en vol zelfvertro­uwen in zijn discours, zocht

“Door te vroeg te scoren hebben we Club wakker geschud” Mbaye Leye Coach van Standard

geen excuses en had er geen moeite mee om de fouten van zijn elftal te benoemen. “Naïef verdedigen? Dat is nog braaf omschreven”, zei hij licht grijnzend. “Foutjes gebeuren in het voetbal. Donderdag overkwam Cimirot het nog en hier betaal je je fouten cash. We probeerden met onze wissels nog wat druk uit te voeren. Misschien had je hen nog aan het twijfelen kunnen brengen als die strafschop niet werd geannuleer­d, maar het is nu zo. Je wint, je verliest.”

Eerste verlies voor Leye

Na vier zeges en een gelijkspel in Oostende betekende de 3-1 tegen Club Brugge de eerste nederlaag voor Mbaye Leye als trainer. “Dat verlies ging er een keer komen”, zei hij. “Dit Standard was niet klaar om met Club Brugge te rivalisere­n. Ons middenveld werd gedomineer­d, we verloren van een beter team. Op voorhand werd gezegd dat we hier niks te verliezen hadden, maar we hadden uiteraard wel iets te winnen (lacht). Hier moeten we onze lessen uit trekken. Wij zijn iets aan het opbouwen. Stapje per stapje. En als ik hier de deur uitstap, laat ik deze nederlaag alweer achter mij”, aldus een zelfbewust­e Standardtr­ainer.

Bij zijn voorstelli­ng begin januari gaf Leye aan dat Standard eerst eens de zware maand januari moest overleven. En met 13 op 18 kan je niet anders dan stellen dat hij in die opdracht is geslaagd. De comateuze Luikenaars van een maand geleden leven weer, net zoals hun PO1-dromen.

 ?? FOTO BELGA ?? Michel-Ange Balikwisha stelt Simon Mignolet op de proef.
FOTO BELGA Michel-Ange Balikwisha stelt Simon Mignolet op de proef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium