Het Belang van Limburg

“KRC Genk werd zonder reden een erg grote doelkans ontnomen”

-

“In het duel tussen KV Mechelen en KRC Genk viel mij na een handvol minuten de gele kaart op van Bijker. Ik ga akkoord met een geel karton en geen rood. Het was met de voet vooruit, maar op de grond. Het been van de Nederlande­r was niet van de grond. Er moest minimaal een gele kaart volgen, ook al was het zo vroeg in de wedstrijd.”

“Ik zag ook nog een strafschop­geval op De Camargo dat niet gefloten werd, een beslissing waarmee ik akkoord ga. De Camargo wilde zich draaien en ging zelf meer in de fout dan zijn Genkse collega. Het was geen strafschop en dus kwam de VAR terecht niet tussen.” “Daarnaast werd Paul Onuachu foutief teruggeflo­ten voor buitenspel. Het was een afgekeurde open doelkans, die volgens mij raak was als hij niet werd afgesloten. Zijn kans was geen buitenspel, maar net daarvoor werd gefloten. Ik begrijp niet waarom de lijnrechte­r niet wacht tot de kans helemaal voorbij is. Als er dan een doelpunt uit gevolgd zou zijn, had de VAR de goal nog kunnen afkeuren. Bij een niet-doelpunt had het spel gewoon vervolgd kunnen worden. KRC Genk wordt zo zonder reden een erg grote kans ontnomen. Zelfs als de lijnrechte­r vlagt, moet de scheidsrec­hter altijd het spel laten voortgaan. Zo zie je dat de VAR nog altijd niet helemaal is binnengedr­ongen in de hoofden.”

Rood voor Derijck

“Ik zag in de wedstrijd KV Kortrijk - Charleroi een rode kaart voor de thuisploeg na een open doelkans. Het was ten eerste ver van het doel en ten tweede met een verdediger ernaast. Dat is voor mij dus geen open doelkans. Ik heb het hier al vaker herhaald: rood was te streng. Bij een open doelkans moet je 200 procent zekerheid hebben dat de aanvaller zal scoren. Dat was in deze fase nooit het geval, want het was op vijftig meter van het doel en er liep nog iemand naast. Het was onsportief, maar op basis daarvan kan je hoogstens geel geven, nooit rood.”

“Er viel mij ook een positieve fase op tussen OH Leuven en Beerschot, want het moeten niet altijd negatieve punten zijn. Bij het doelpunt van Beerschot wordt er een fantastisc­h voordeel gegeven door de Limburgse scheidsrec­hter Bert Put. Er volgt daaruit een doelpunt. De kers op de taart was daar wel als hij de overtreder achteraf nog een gele kaart gegeven had. Je zag duidelijk dat hij eerst wilde fluiten en een kaart geven, maar hij laat dan terecht verder spelen. Maar dat is slechts een randbemerk­ing.” “Tot slot: in de 28ste minuut tussen STVV en Cercle Brugge krijgt Pavlovic een gele kaart na een duel met Suzuki. De Japanse speler van STVV had geen controle over de bal en dus is er geen sprake van een open doelkans. Ik ga akkoord met de beslissing van de scheidsrec­hter om hiervoor een gele kaart toe te kennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium