Het Belang van Limburg

Wolf bijt tam damhert Klaartje dood in weide vlakbij Pijnven in Eksel

- Mireille Maes/Geert Van Baelen

Bart deed zaterdagoc­htend zelf de akelige ontdekking toen hij zijn twee damherten wilde gaan voeren. “Klaartje, het moederdier, zag ik liggen. Ze is op verschille­nde plekken letterlijk verscheurd. Haar kalfje Gijs vond ik nergens. Even dacht ik nog dat hij door de wolf was meegenomen. Tot hij ineens van onder de bosjes tevoorschi­jn kwam. Helemaal onder de stress, totaal de kluts kwijt.” Anouk, de dochter van Bart, is geschokt. Klaartje was haar huisdier. “Als ik buiten kwam, stapte ze altijd op me af. Ze at letterlijk uit mijn hand. Vaak kreeg ik de opmerking dat het vreemd was dat een damhert zo tam was. En dat nu net Klaartje het slachtoffe­r van de wolf wordt, is vreselijk. Het hoort zo niet te gaan.”

Onverwacht

De familie Vreys had nooit verwacht dat de wolven zo dichtbij hun huis zouden komen. “We wonen vlakbij Pijnven, we weten dat hier wolven zitten.” Bart heeft een van de Boslandwol­ven zelfs al zien lopen. “Het was middenin de nacht toen hij richting mijn huis kwam gelopen. Mijn ezels hadden het meteen in de gaten. De wolf waagde zich ook niet heel dichtbij. Ik denk dat hij geen grote fan is van mijn ezels. Dichter dan 100 meter van de weide kwam hij niet. Wijselijk maakte hij toen rechtsomke­er. En dat stelde me toen gerust. Tot afgelopen nacht, toen kwam hij dus terug. Ergens in zijn achterhoof­d zal hij geweten hebben dat hier makkelijk eten te vinden was. Naar het schijnt vergeten die wolven dat niet.”

Een wolf heeft opnieuw een slachtoffe­r gemaakt: damhertje Klaartje dat in de Kiefhoekst­raat in Eksel achter een 2 meter hoge omheining stond. “Maar

de wolf is er simpelweg onderdoor gekropen”, zegt eigenaar Bart Vreys.

RIEMST

Groot

Vreys is nog altijd erg onder de indruk van de wolf die hij toen spotte. “Een ongeloofli­jk mooi en vooral groot dier. Veel langer, groter en breder dan een Duitse herder. In de natuur is dat machtig om zien. Maar tussen de huizen weet ik het zo niet. We moeten nu gaan bekijken hoe we onze dieren kunnen beveiligen. Want Gijs staat hier nog. En dat weet de wolf ook. Die gaat misschien terugkomen. Aan ons om er nu voor te zorgen dat hij niet bij Gijs geraakt.”

 ?? FOTO GVB/RR ?? “Klaartje was ongeloofli­jk tam voor een damhert. Ze kwam altijd naar ons toe voor een aaitje”, zegt Anouk Vreys.
FOTO GVB/RR “Klaartje was ongeloofli­jk tam voor een damhert. Ze kwam altijd naar ons toe voor een aaitje”, zegt Anouk Vreys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium