Het Belang van Limburg

Drie lindebomen geplant in Kermt voor overleden Nele

- Dirk Jacobs

Zaterdagoc­htend heeft de echtgenoot van de in november overleden Nele Leeten, Peter Creten samen met hun twee kinderen Heike en Daan en Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) drie herdenking­slindes geplant in de Herkenrode­bossen in Kermt-Hasselt.

“We doen dat omdat dit Nele haar grote droom was”, vertelt Peter, die samen met een 30-tal familieled­en en vrienden aan de slag ging.

“We hadden in de zomer een documentai­re gezien over de vrouw die gedurende 20 jaar 2 miljoen bomen plantte en toen hebben we beslist dat we ook zoiets wilden doen. Nauwelijks een paar dagen later werd Nele ziek en is ze overleden. Dat aan onze kinderen uitleggen, was het moeilijkst­e wat ik ooit heb moeten doen. Ik zocht een goede manier om dat te doen en heb hen verteld over ons idee om veel bomen te gaan planten. Zo voeren we samen een gevecht om de klimaatopw­arming tegen te gaan. Zoveel mogelijk bomen planten was ons doel en dat zetten we nu verder in het project ‘Bomen voor Nele’. Ik ben ook blij dat de minister ons geholpen heeft om dit in de Herkenrode­bossen te mogen doen.”

“Een heel belangrijk­e maar ook hartverwar­mende actie”, vindt Zuhal Demir. “Het plan van Nele en Peter om meer bomen te planten, geven we in heel Vlaanderen extra vorm door, tegen 2024, 4.000 hectare bijkomende bossen aan te planten.” Bij de drie lindebomen is ook een bank geplaatst waarop later nog een herdenking­sbordje voor Nele wordt bevestigd. “We kozen voor lindebomen omdat Nele afkomstig is van Linden bij Leuven”, vertelt Peter. “Daarnaast leefde vroeger het idee dat mensen in nood uit een lindeboom goede geesten konden halen door er op te wrijven. We gaan hier ongetwijfe­ld geregeld terugkeren, de kinderen en ikzelf. Om op de bank te zitten, aan Nele te denken, over haar te praten en om samen met de bomen ook de kinderen te zien opgroeien. Dit is voor ons een heel speciaal moment en daarom ben ik super blij dat hier zoveel vrienden en familieled­en samen zijn.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Minister Demir stak zelf de handen uit de mouwen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Minister Demir stak zelf de handen uit de mouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium