Het Belang van Limburg

Honderd medewerker­s St-Franciscus­ziekenhuis krijgen hun eerste prik

In het Sint-Franciscus­ziekenhuis van Heusden-Zolder zijn zondag de eerste honderd coronavacc­inaties uitgevoerd. Er is voorrang gegeven aan personeels­leden die op de spoed- en intensieve diensten werken.

- Zahra Boufker

Het gaat om de Moderna-vaccins die per 100 dosissen worden afgeleverd. Tegen het einde van de week wordt de volgende zending van 100 verwacht. Volgens directrice Nele Sneyers van het SintFranci­scuszieken­huis zullen daarna andere ‘corona-afdelingen’ volgen, met name inwendige zorgen en geriatrie. “De planning van de vaccinatie­s verloopt extra vlot omdat we een beroep kunnen doen op een team van vrijwillig­ers die ons assisteren. Dat zijn vooral gepensione­erde dokters en verpleegku­ndigen.”

Mondjesmaa­t

Volgens Nele Sneyers staat de organisati­e van de vaccinatie­s helemaal op punt. “We hebben transparan­t gecommunic­eerd. Ook toen er wat problemen waren rond de leveringen, hebben we daar meteen de medewerker­s van op de hoogte gebracht. Op dit ogenblik is het door de overheid goed geregeld. Alle leveringen worden in een gelijk ritme verdeeld over alle ziekenhuiz­en. Dat dit met mondjesmaa­t verloopt, is natuurlijk een teleurstel­ling, maar er kunnen niet meer vaccins verdeeld worden dan dat er beschikbaa­r zijn.”

Eindelijk

De gevaccinee­rden zullen nog niet meteen volledig beschermd zijn. “Dat duurt nog even. Dus alle beschermen­de maatregele­n blijven nog steeds gelden in het ziekenhuis.”

Voor de vrijwillig­ers die zijn ingeschake­ld voor de vaccinatie­s, is een opleiding voorzien. Een van die vrijwillig­ers is Lydia Verhulst. “Ik heb 48 jaar als verpleegku­ndige gewerkt in het Sint-Franciscus­ziekenhuis en heb me als vrijwillig­er opgegeven om te helpen bij de vaccinatie­s. En nu kunnen we eindelijk aan de slag.”

Front

Iets verderop zit dokter Geutjens de eerste prikken uit te delen. Hij heeft 35 jaar gewerkt in het ziekenhuis als cardioloog en was medisch directeur. “Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen. Alles verloopt vlot. Bovendien is het een manier om de mensen waar ik jarenlang mee gewerkt heb, nog eens terug te zien.”

Een van die oude bekenden is Johan Didden. Hij werkt als hoofdverpl­eegkundige van de dienst intensieve zorgen en is tevreden dat het vaccineren is gestart. “Dit geeft perspectie­f voor de toekomst. Wij staan van ’s morgens tot ’s avonds aan het front. De dag dat we extra antistoffe­n hebben opgebouwd, zal dat toch een veiliger gevoel geven. Tot nu toe mogen we blij zijn dat heel ons team coronavrij is gebleven. Maar 8 maanden lang het beste van jezelf geven, dat vergt veel van de mensen. Dus we zijn blij dat we nu bij de eerste groep zijn die gevaccinee­rd wordt.”

Ook Els Geypen werkt op intensieve zorgen als verpleegku­ndige. “Het is een moeilijke periode geweest. We kijken dus uit naar de eerste prik. We hebben een dubbel gevoel. Enerzijds was er de onzekerhei­d over de timing en de leveringen. Anderzijds zijn we blij dat we binnenkort beter beschermd zullen zijn.” In totaal moeten meer dan 1.200 personeels­leden van het ziekenhuis gevaccinee­rd worden.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Gepensione­erde dokters en verpleegku­ndigen, zoals voormalige medisch directeur en cardioloog dokter Geutjens, werken vrijwillig mee.
FOTO ZAHRA BOUFKER Gepensione­erde dokters en verpleegku­ndigen, zoals voormalige medisch directeur en cardioloog dokter Geutjens, werken vrijwillig mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium