Het Belang van Limburg

Naaimachin­ecentrale Vanderheyd­en sluit na 90 jaar definitief de deuren

- Patrick Brebels

Na drie generaties gaat de deur van ‘Naaimachin­ecentrale Huis Vanderheyd­en’ in de Heerstraat in Neerpelt definitief dicht. “Het einde van een tijdperk”, aldus Carine, de kleindocht­er van oprichter Jan Vanderheyd­en. “Van mijn grootvader werd gezegd dat hij zijn volk leerde naaien: die skills geven we nu in handen van Sincha Vandistel van het Stoffenhui­s in Bree.”

Al snel na de oprichting van Vanderheyd­en Naaimachin­es anno 1930 in hartje Neerpelt, werd de handel van Jan Vanderheyd­en een begrip in heel Noord-Limburg. “Mijn grootvader begon met een kleine winkel, maar hij ging vooral - letterlijk en figuurlijk - de boer op”, vertelt kleindocht­er Carine. “Met de fiets, een naaimachin­e achterop de bagagedrag­er, ging hij bij de landbouwer­s in de streek langs. Niet alleen om naaimachin­es te verkopen, maar ook om aan huis naailes te geven. Dat was nog de tijd waarin de jonge meisjes als uitzet een servies en een naaimachin­e meekregen om hun toekomstig huishouden te kunnen runnen. De eerste lessen kregen de jonge dames aan huis, later volgden workshops in de winkel in het centrum. Van mijn grootvader werd dan ook met recht en reden gezegd dat hij de man was die zijn volk leerde naaien!”

“Mijn opa had de zaak van 1930 tot 1975, daarna nam mijn vader Frans de zaak over. In 1995 werd ik dan zaakvoerde­r, samen met mijn man Pierre”, zegt Carine. “Nu ik met pensioen ga, moesten we op zoek naar een overnemer. We zijn heel tevreden dat we met Sincha van het Stoffenhui­s in Bree een waardige en enthousias­te opvolger gevonden hebben. Het hart van Naaimachin­ecentrale Vanderheyd­en klopt voortaan verder in Bree. We zien Sincha echt als de vierde generatie van ons instituut. Ze gaat iedereen zeker en vast met naald en raad bij kunnen staan.”

Slow Fashion

Sincha Vandistel: “Begin deze eeuw had het naaien nog een beetje een oubollig imago. Maar tegenwoord­ig is het een hype aan het worden. Je kan echt spreken van ‘slow fashion’ als reactie op de almaar snellere opvolging van trends om toch maar zo hip mogelijk te zijn. De hedendaags­e naaimachin­es zijn trouwens ook echte hightech computers die veel meer kunnen dan alleen maar recht en zigzag naaien. Ik ben trots om de traditie van Naaimachin­ecentrale Vanderheyd­en verder te kunnen zetten.”

 ?? FOTO PABR ?? Pierre en Carine geven Naaimachin­ecentrale Vanderheyd­en door aan Sincha van het Stoffenhui­s.
FOTO PABR Pierre en Carine geven Naaimachin­ecentrale Vanderheyd­en door aan Sincha van het Stoffenhui­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium