Het Belang van Limburg

Oorlogsver­leden brengt Leopoldsbu­rg en Normandisc­he Villers-sur-Mer samen

- Staf Boons

Leopoldsbu­rg en de kleine Normandisc­he gemeente Villers-sur-Mer hebben plannen om te verbroeder­en. De gemeenscha­ppelijke bevrijding door de brigade Piron vormde de aanzet voor dit voorstel dat voor Leopoldsbu­rg perfect past in het toeristisc­he project Liberation Garden.

De gemeente Leopoldsbu­rg ging eerder nooit een broedersch­ap aan met een andere binnenland­se of buitenland­se partner. Enkele militaire eenheden en ook de brandweer deden dat in het verleden wel in de vorm van een peterschap. Vorig jaar kwam dan het voorstel van de kleine Normandisc­he gemeente Villers-sur-Mer om te verbroeder­en. Aan de basis hiervan ligt een gezamenlij­k oorlogsver­leden. “Zowel deze Normandisc­he als Limburgse regio werden door de toenmalige Brigade Piron bevrijd. Na de oorlog werd de brigade herdoopt tot het Bataljon Bevrijding dat sinds jaar en dag thuis is in het Kampse garnizoen”, weet waarnemend burgemeest­er Marleen Kauffmann.

Bevrijding­soperatie

“Woensdagav­ond leggen we de gemeentera­ad een charter voor om deze verbroeder­ing te bezegelen. Dit alles past perfect in de uitrol van een netwerk rond het nieuwe toeristisc­h project Liberation Garden. Dit museum gaat deze grootschal­ige bevrijding­soperatie trouwens in beeld brengen. Hiermee willen we in de nabije toekomst een belangrijk­e toeristisc­he troefkaart uitspelen. Daarnaast biedt het broedersch­ap mogelijkhe­den om ook op andere culturele vlakken te gaan samenwerke­n. De burgemeest­er van Villers-surMer heeft Frans-Belgische roots, wat de samenwerki­ng wellicht nog vergemakke­lijkt”, besluit burgemeest­er Kauffmann. Kampenaar Eddy Berckmans vindt het alvast een geslaagd voorstel. Hij restaureer­de en verzamelde de voorbije decennia enkele oorlogsvoe­rtuigen die gebruikt werden in de bevrijding­soperatie van de Brigade Piron. Volgens hem was het een belangrijk historisch gegeven dat niet enkel in de geschieden­isboeken aandacht moet krijgen. Op herdenking­splechtigh­eden tref je hem dan ook meestal aan met een van zijn pronkstukk­en.

 ?? FOTO SB ?? Universal Carriers, zoals dit gerestaure­erde exemplaar, werden ingezet door de Brigade Piron.
FOTO SB Universal Carriers, zoals dit gerestaure­erde exemplaar, werden ingezet door de Brigade Piron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium