Het Belang van Limburg

Op consultati­e bij huisartsen in precoronat­ijdpark

Vanaf maandag neemt Play4 u in de vooravond mee op consultati­e bij enkele huisartsen in een precoronat­ijdperk. Ook Limburgers Jasmine Buelens, Rudi Thys en Rachel Mandungu geven in Dag Dokter een inkijk in hun praktijken.

- Nele Coune

Een camera die je op de voet volgt. Dat is toch altijd even wennen, maar voor dokter Jasmine Buelens was het niet helemaal nieuw. “Ik ben in de zomer van 2018 afgestudee­rd als huisarts en tijdens onze laatste stages werden we ook gefilmd. Maar wanneer ik op huisbezoek ging, voelde ik de ogen van de cameraploe­g toch in mijn rug”, lacht de 29-jarige arts die deel uitmaakt van praktijk De Regent in Gingelom. Werken in een kleinere landelijke gemeente heeft zo z’n voordelen. In Dag Dokter is te zien hoe dokter Buelens een patiënte bedankt die voor haar sokjes gebreid heeft omdat ze altijd koude voeten heeft. “Ik ga niet zeggen dat het dagelijks gebeurt, maar er worden hier toch regelmatig dingen afgegeven, zoals taart of pralines. Het is fijn om zo’n speciale band te hebben met je patiënten. Dat is ook een van de redenen waarom ik voor huisarts gekozen heb. Je kent de patiënt beter dan enkel z’n ziekte”, legt ze uit.

Veel extra bezoekjes van patiënten zitten er nu helaas niet in. “Het lijkt alsof we dezer dagen meer bezig zijn met papieren dan met patienten. Logistiek is het een hele uitdaging. Consultati­es gebeuren grotendeel­s via telefoon en nadien wacht er nog een hele berg papierwerk. Het was dan ook raar om de eerste fragmenten van Dag Dokter te zien, dat nog voor corona is opgenomen. Je kan je al bijna niet meer voorstelle­n dat we ooit gefunction­eerd hebben zonder mondmasker­s.”

Pensioen

Collega Rudi Thys uit Bilzen deelt die mening. “Dag Dokter is door corona een nostalgisc­h programma geworden. Hopelijk komt die tijd snel terug.” Thys werkt al 42 jaar als huisarts. “Ik ben 67 jaar. Ik heb mijn pensioen, maar ik werk gewoon verder. Ik heb zes jaar geleden plots mijn vrouw verloren. Daarna was er van stoppen geen sprake meer. Ik woon nogal afgelegen, dus ik ben blij dat ik mensen kan zien. Ik zie het op mijn leeftijd als een eer dat patiënten nog bij mij op consultati­e komen”, aldus Thys die nu niet enkel

coronapati­ënten over de vloer krijgt. “De mensen durven met mondjesmaa­t terugkomen voor diagnoses die ze door corona uitgesteld hebben. Maar je merkt toch dat ze een drempel moeten overschrij­den. Ook om voor behandelin­gen naar het ziekenhuis te gaan. Je moet ze overtuigen dat ze daar veilig zijn.”

De Bilzenaar wist toen hij twaalf was al dat hij huisarts wilde worden. “Ik wou niet in de pijplijn van een specialisa­tie geduwd worden. Ik werk graag in mijn praktijk en ga graag op huisbezoek. Daar zie je de mensen in hun eigen biotoop.

Bovendien weet je als huisarts van alles iets. Je krijgt het hele scala van de gezondheid­szorg. Ik heb in die 42 jaar nog nooit een dag gehad waarop ik het niet graag deed. Zelfs nu niet, tijdens de coronacris­is.”

Herseninfa­rct

Ook dokter Rachel Mandungu is een grote promotor van het beroep. Als praktijkop­leider helpt ze jonge huisartsen en met haar deelname aan Dag Dokter hoopt ze geneeskund­estudenten warm te maken voor de job. “Maar door corona weet ik niet of dat nog zal lukken.” (lacht)De 42-jarige arts met Congolese en Nederlands­e roots is een van de vijf dokters bij groepsprak­tijk Leoparts in Leopoldsbu­rg. “Toen ik nog studeerde, wilde ik eigenlijk kinderarts worden. Maar dat was toch iets te hoog gegrepen. Ik moest werken om mijn studies te betalen en tijdens een stage op de dienst kinderonco­logie bleek het toch niets voor mij. Als huisarts werk je met alle leeftijden, ook kinderen. Het is zo’n afwisselen­de job. Je kan op voorhand niet voorspelle­n hoe je dag zal verlopen. Ik doe het heel graag.”

Eind 2018 werd pijnlijk duidelijk hoe graag ze werkt. “Ik heb toen een herseninfa­rct gehad ten gevolge van een auto-immuunziek­te. Daardoor kon ik vijf maanden niet werken. Dat was heel confronter­end. Ik help heel graag mensen, maar toen moest ik zelf geholpen worden. Ik miste echt mijn job.” Na een harde revalidati­e kon Mandungu terug aan het werk, halftijds. “Ik kan niet meer de uren kloppen van vroeger. Dat waren er waarschijn­lijk ook iets te veel. Ik moet naar mijn lichaam luisteren.”Intussen kijkt de dokter uit naar een toekomst zonder mondmasker­s en handschoen­en. “Ik ben erg benieuwd naar de uitzending­en van Dag Dokter. Het zal fijn zijn om te zien hoe het was en hoe het hopelijk terug gaat zijn.”

Dag Dokter, Play4, van maandag t.e.m. donderdag, 19.55 uur

 ??  ??
 ?? FOTO PLAY4 ?? Jasmine Buelens studeerde in 2018 af als huisarts en werkt in de praktijk De Regent in Gingelom.
FOTO PLAY4 Jasmine Buelens studeerde in 2018 af als huisarts en werkt in de praktijk De Regent in Gingelom.
 ?? FOTO PLAY4 ?? Geen mondmasker­s in ‘Dag Dokter’. De reeks werd nog voor corona opgenomen.
FOTO PLAY4 Geen mondmasker­s in ‘Dag Dokter’. De reeks werd nog voor corona opgenomen.
 ?? FOTO PLAY4 ?? Rudi Thys uit Bilzen werkt al 42 jaar als huisarts en doet dat nog steeds, ook al is hij eigenlijk op pensioen.
FOTO PLAY4 Rudi Thys uit Bilzen werkt al 42 jaar als huisarts en doet dat nog steeds, ook al is hij eigenlijk op pensioen.
 ?? FOTO PLAY4 ?? Rachel Mandungu werkt bij bij groepsprak­tijk Leoparts in Leopoldsbu­rg.
FOTO PLAY4 Rachel Mandungu werkt bij bij groepsprak­tijk Leoparts in Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium