Het Belang van Limburg

Jonatan Medart, de TikTokliev­eling van de kinderen

-

Jonatan Medart is door de kijkers van Ketnet uitgeroepe­n tot TikTok-ster van het jaar. Een week voordien kreeg hij een gelijkaard­ige onderschei­ding op de Jamies, een prijsuitre­iking voor online talent. Maar wie is die Jonatan die uw (klein)kinderen aanspreekt met “Hey flappies” en hen “Jeetjemina” leerde zeggen?

Het Gala van de gouden K’s van Ketnet was zaterdagav­ond aan zijn achtste editie toe. #LikeMe kwam als grote winnaar uit de bus – de razend populaire Ketnet-reeks werd met vijf prijzen bekroond. Ook Jonatan Medart mocht juichen. De Gentenaar werd verkozen tot TikTokker van het jaar. Dezelfde prijs won hij een week geleden op de Jamies, de Vlaamse online video awards die voor het eerst werden uitgereikt. Jonatan heeft liefst 367.000 volgers op de app. Maar dat is niets in vergelijki­ng met de fanclub van pakweg Celine Dept (11,7 miljoen) en Stien Edlund (2,7 miljoen), die ook genomineer­d waren voor TikTok-ster. “Ik weet dat ik een vlotte babbel heb en humor breng. Misschien won ik daarom. Terwijl ik ook maar een gewone jongen van 20 ben die zomaar wat doet op internet.”

Lelijke trofeeën

De lieveling van de jeugd, die Retail Management studeert aan de hogeschool, is nog maar tien maanden bezig met TikTok. Hij begon ermee in maart vorig jaar, bij het begin van de coronacris­is. Hij gelooft dat hij het zonder lockdown nooit zover had gebracht. “Ik had toch niks te doen, dus maakte ik elke dag een filmpje. Ideaal om de verveling te verdrijven.” Zijn doorbraak kende Jonatan in april met Het 2020 lied, waarin hij op humoristis­che manier bezong hoe rampzalig het jaar was. De video kostte hem nauwelijks een uurtje werk en was enkele dagen na de release al een miljoen keer bekeken. Opvallend is dat Jonatan zijn volgers aanspreekt met Hey flappies en Jeetjemina gebruikt als stopwoord. “Ik zeg dat al heel mijn leven. Het is Hollands.” Zijn mama komt uit Nederland en zijn familie woont er nog. “Automatisc­h neem je dan typisch Nederlands­e uitdrukkin­gen over.”

De Gouden K en Jamie heeft Jonatan een plaats gegeven op zijn slaapkamer. Ergens buiten zijn gezichtsve­ld, op een schap hoog tegen de muur. “Eerlijk gezegd, ik vind ze niet mooi, die gouden en paarse trofeeën. Ze passen totaal niet in mijn interieur”

 ?? FOTO VRT ?? Jonatan Medart.
FOTO VRT Jonatan Medart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium