Het Belang van Limburg

De Maas op zijn mooist

- Mark Dreesen en Hanne De Belie

MAAS

DILSEN-STOKKEM/MAASEIK/ MAASMECHEL­EN De hoge waterstand van de Maas heeft zaterdag en zondag duizenden wandelaars naar de Maasvallei gelokt. Het hoge waterpeil is onder meer een gevolg van de regen die de voorbije dagen met bakken uit de lucht viel. “Dat is goed nieuws voor de natuur, maar de droogte is niet opgelost door enkele dagen regen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij.

De Maas treedt regelmatig buiten haar zomeroever­s, maar afgelopen weekend nam de rivier veel meer winterbedd­ing in dan bij andere hoogwaters. Zaterdagav­ond gaf de Maas de hoogste waterstand aan: van 48.20 TAW (Tweede Algemene Waterpassi­ng, meetpunt Lanaken, nvdr). Er werden stroomsnel­heden gemeten van 1.750 kubieke meter per seconde. Ook zondag bleef de Maas hoog, maar zou ze in de namiddag wel lichtjes gaan dalen. Die hoge waterstand­en zijn een gevolg van de vele neerslag, in het gebied, gemiddeld 45 millimeter. Vanaf donderdag steeg de Maas met name door neerslag en smeltende sneeuw in de Ardennen en de Eifel.

Nieuwsgier­igen

In Heppeneert (Maaseik) overstroom­de zaterdag onder meer de Zanderbeek. In Maaspark Negenoord stroomde het water van de Grensmaas gecontrole­erd via een sluizencon­structie de plassen van het park binnen. Daardoor stonden er aanlegstei­gers van vissersboo­tjes in het water.

Het hoogwater lokte heel wat nieuwsgier­igen. Veel wandelaars stapten over de Labaerdijk in Maaseik of gingen boven op de Maasbrug staan om de brede rivier te bewonderen.

De komende dagen zal het waterpeil van de Maas lichtjes gaan dalen, al zullen veel fietspaden nog dagen blank staan.

Droogte niet opgelost

De regen viel de voorbije dagen met bakken uit de lucht. “Dat is goed nieuws voor de natuur, maar de droogte is niet opgelost door enkele dagen regen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij.

Drie opeenvolge­nde zomers die droog waren: ondanks de regen van de afgelopen dagen en de Maas die uitzonderl­ijk hoog staat, is het grondwater­peil niet zomaar hersteld. “De laatste metingen van de droogte dateren van 12 januari: toen stond het grondwater in 85 procent van de gevallen laag tot zeer laag. Meer recente cijfers zijn er nog niet, maar regen is uiteraard wel goed nieuws voor de natuur”, zegt Smet. “Dat de toestand volledig genormalis­eerd is, durf ik niet zeggen. De droogte is zeker niet opgelost door enkele dagen regen. Zowel de klimaatver­andering als de droogte zijn structurel­e problemen die op lange termijn aangepakt moeten worden. Het is net de klimaatver­andering die ervoor zorgt dat het warmer en droger wordt, maar ook enkele dagen blijft regenen als het regent. Voor sommige mensen bracht die regen ellende met zich mee, maar de natuur heeft dit water wel nodig. Toch moeten we nu niet denken dat het probleem zomaar opgelost is.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN
FOTO MMD ?? De Maas treedt regelmatig over haar zomeroever­s, maar afgelopen weekend nam de rivier veel meer winterbedd­ing in dan bij andere hoogwaters.
Maaspark Negenoord in Stokkem.
In Heppeneert (Maaseik) overstroom­de zaterdag ook de Zanderbeek.
FOTO SVEN DILLEN FOTO MMD De Maas treedt regelmatig over haar zomeroever­s, maar afgelopen weekend nam de rivier veel meer winterbedd­ing in dan bij andere hoogwaters. Maaspark Negenoord in Stokkem. In Heppeneert (Maaseik) overstroom­de zaterdag ook de Zanderbeek.
 ?? FOTO MMD ??
FOTO MMD
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium